Lezing 1 - 'Archéologie de l'Asie Centrale': Corinne Debaine-Francfort

Wanneer
14-02-2018 van 19:30 tot 21:30
Waar
Auditorium 2 Franz Cumont, Blandijnberg 2, 9000 Gent
Voertaal
Frans
Door wie
Prof. dr. Jean Bourgeois
Contact
jean.bourgeois@ugent.be
Website
http://www.ugent.be/lw/nl/anneedelafrance
Voeg toe aan mijn agenda

D’anciennes oasis dans le désert de Taklamakan avant la route de la Soie (3e-1er mill. avant J.-C.). Travaux de la mission archéologique franco-chinoise au Xinjiang.

Naar aanleiding van het Frankrijkjaar nodigt de vakgroep Archeologie vier specialisten uit van de archeologie van (vooral) de steppen van Centraal-Azië, in een 4-delinge lezingenreeks die telkens op woensdagavond plaatsvindt. De vier lezingen belichten diverse aspecten van de archeologie van deze gebieden, in het Altaj-gebergte, in de provincie Xinjiang (China), in Mongolië, Kazakhstan en Siberië. Blokkeer alvast de agenda's, want het belooft interessant te worden!

Corinne Debaine-Francfort Corinne Debaine-Francfort, Directrice de recherche au CNRS, bijt de spits af en doet ons haar onderzoek in de Taklamakan woestijn uit de doeken, over verzande oasen uit de bronstijd en ijzertijd die netwerken blootleggen lang voor sprake is van de beroemde Zijderoute.

De lezingen zijn vrij toegankelijk en vinden plaats aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte (Blandijnberg 2), in auditorium 2 Franz Cumont. We beginnen om 19.30 u. stipt.

14 februari 2018

"D'anciennes oasis dans le désert de Taklamakan: modes de peuplement et réseaux d'échanges entre l'Asie centrale, la Chine, l'Inde et les steppes avant la route de la Soie (3e-1er mill. avant J.-C.). Travaux de la mission archéologique franco-chinoise au Xinjiang"

  • Corinne Debaine-Francfort, Directrice de recherche au CNRS

20180214debaine.png

Samenvatting

Op het kruispunt van de grote sedentaire beschavingen (China, Indië, Perzië) ligt Xinjiang, het voormalige “Chinees Turkestan”. Dit zeer droog gebied in het noordwesten van China is gedurende de hele geschiedenis een bevoorrecht terrein geweest voor contacten en uitwisselingen. Tot in de jaren 1980 wist men over dit gebeid niet veel meer dan dat het een belangrijke rol speelde in de Zijderoute; van de voorgeschiedenis was niets gekend. De Frans-Chinese archeologische missie in Xinjiang heeft zich als doel gesteld dit chronologisch hiaat op te vullen. Het onderzoek focust op de bevolkingsgeschiedenis gelinkt aan de landschapsontwikkeling (desertificatie) en op de banden die deze groepen onderhielden met naburige gebieden, zoals China, de steppen, Centraal-Azië en de Indische wereld. De ontdekking van vroegere oasen uit de bronstijd en de ijzertijd, nu volledig uitgedroogd en verzand in de Taklamakan-woestijn, brengt vergeten aspecten aan het licht van de lange geschiedenis van wisselwerking tussen Oost en West, tussen Noord en Zuid, en reeds lang voor de eigenlijke Zijderoute.