Start van de lezingenreeks 'Archéologie de l'Asie Centrale' - Année de la France

Wanneer
14-02-2018 19:30 tot 07-03-2018 19:30
Waar
Auditorium 2 Franz Cumont, Blandijnberg 2, 9000 Gent
Voertaal
Frans
Door wie
Prof. dr. Jean Bourgeois
Contact
jean.bourgeois@ugent.be
Website
http://www.ugent.be/lw/nl/anneedelafrance
Voeg toe aan mijn agenda

Een 4-delige lezingenreeks over de archeologie van (vooral) de steppen van Centraal-Azië, gegeven door 4 gerenommeerde Franse archeologen

IAffiche 'Archéologie de l'Asie Centrale'n samenwerking met de Franse Ambassade van België wordt aan de UGent in het tweede semester van 2017-2018 een Année de la France ingericht, met als doel de samenwerking met onze zuiderburen onder brede aandacht te brengen.

Naar aanleiding van dit Frankrijkjaar nodigt de vakgroep Archeologie vier specialisten uit van de archeologie van (vooral) de steppen van Centraal-Azië, in een 4-delinge lezingenreeks die telkens op woensdagavond plaatsvindt. Blokkeer alvast de agenda's, want het belooft interessant te worden!

De steppen en aanpalende woestijnen en gebergten, bevolkt door nomadische stammen die gekend stonden als ruiters en krijgers, vormen in het laatste millennium voor onze jaartelling een bindmiddel tussen alle grote beschavingen en rijken die toen belangrijk waren: Griekenland, Perzië, maar ook China en Indië onderhielden contacten met deze volkeren.

De vier lezingen belichten diverse aspecten van de archeologie van deze gebieden, in het Altaj-gebergte, in de provincie Xinjiang (China), in Mongolië, Kazakhstan en Siberië.

Alle lezingen, 4 woensdagen op rij van 14 februari tem 7 maart, zijn vrij toegankelijk en vinden plaats aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte (Blandijnberg 2), in auditorium 2 Franz Cumont. We beginnen om 19.30 u. stipt.

 

14 februari 2018

"D'anciennes oasis dans le désert de Taklamakan: modes de peuplement et réseaux d'échanges entre l'Asie centrale, la Chine, l'Inde et les steppes avant la route de la Soie (3e-1er mill. avant J.-C.). Travaux de la mission archéologique franco-chinoise au Xinjiang"

  • Corinne Debaine-Francfort, Directrice de recherche au CNRS

20180214debaine.png

21 februari 2018

"Mobilités et pratiques funéraires de l’âge du Bronze à la période médiévale en Mongolie – Recherches récentes de la mission archéologique française dans l’Altaï"

  • Sébastien Lepetz, Directeur de recherche au CNRS

20180221lepetz.png

28 februari 2018

"Eleveurs et guerriers des steppes de Mongolie au début du Ier millénaire avant notre ère"

  • Jérôme Magail, Musée d’Anthropologie préhistorique de Monaco

20180228magail.png

7 maart 2018

"Entre la Grèce, la Perse et la Chine : les Scythes nomades des steppes (8e siècle av. J.-C. – 1er siècle de notre ère)"

  • Henri-Paul Francfort, Membre de l’Institut de France - Académie des inscriptions et Belles-Lettres, Directeur de recherche émérite au CNRS

20180307francfort.png