Uitreiking Jacques Nenquinprijs 2018 - VUB - Campus Etterbeek

01-02-2019 van 17:00 tot 19:00
Waar
U-Residence - VUB - Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus - Pleinlaan 2 - 1050 Brussel
Door wie
Melissa.Samaes@vub.be
Voeg toe aan mijn agenda

Op 1 februari 2019 worden door de Vakgroep Archeologie (UGent) en de Opleiding Kunstwetenschappen & Archeologie (VUBrussel) voor de vierde keer de ‘Jacques A.E. Nenquinprijs voor Archeologie’ uitgereikt.

Ter ondersteuning van de studenten die hun masterproef tot een goed einde brachten, werd in naam van emeritus-hoogleraar Jacques Nenquin een tweejaarlijkse prijs in het leven geroepen. Deze prijs kwam tot stand dankzij de steun van de familie Nenquin. Vijf masterstudenten van Gent of Brussel werden genomineerd en maken nog kans op de finale prijs van 2000 euro en een gegraveerd truweel.

Jacques A.E. Nenquin (1925 – 2003) werd licentiaat in de Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de UGent in 1952, en behaalde hierin ook zijn doctoraat in 1960. Na een carrière bij het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), het Seminarie voor Archeologie, het Koninklijk Museum voor Belgisch Congo (het huidige Koninklijk Museum voor Midden-Afrika) en de Université officielle du Congo in Lubumbashi, werd hij in 1967 geaggregeerde van het hoger onderwijs aan de Universiteit Gent. Hij was docent aan de Vrije Universiteit Brussel (vanaf 1970), alsook aan de Universiteit Gent (vanaf 1972), om er in 1984 gewoon hoogleraar te worden.

De genomineerden van dit jaar zijn:

• Sophie Barbaix – The Water Landscape of Murtuq - UG
  • Michiel Dekoninck – Romeinse Zoutproductie in de Civitas Menapiorum - UG
  • Ewoud Deschepper – En de boer, hij kapte voort...over bossen, bomen, velden en akkers, over domeinen en boerderijen - UG
  • Nandy Dolman – Terug naar de natuur en verbonden doorheen de tijd – VUB
  • Dara Pittevils – At home in the Viking Age - VUB

Gastlezing dit jaar:

Dr. Ann Degraeve De Toepassing van natuurwetenschappen in het preventief archeologisch onderzoek in het Brusselse gewest.

Alumni, studenten en sypathisanten van de opleidingen archeologie aan de UGent en Kunstwetenschappen & Archeologie de VUB zijn welkom op dit evenement met aansluitende receptie. Gelieve voor 30 januari je aanwezigheid te bevestigen via

Plaats: U-Residence – VUB - Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus – Pleinlaan 2 - 1050 Brussel