Tentoonstelling: De Schelde. Stroom in verandering

Door wie
Universiteit Gent
Philippe.Crombe@UGent.be
Voeg toe aan mijn agenda

De komende weken stroomt de Schelde door het MAS Havenpaviljoen. Van dinsdag 13 maart 2018 tot en met zondag 15 april 2018 is de pop-up tentoonstelling: 'De Schelde. Stroom in verandering.' er te gast

In 2015 ging een team van archeologen van de Universiteit Gent en GATE-archaeology aan de slag in Waarmaarde-Kerkhove. Daar werd een nieuwe stuw langs de oevers van de Boven-Schelde gebouwd. Het team documenteerde en bestudeerde het unieke prehistorische land­schap, dat eeuwenlang metersdiep bewaard lag onder de rivierklei. De resultaten zijn verbluffend. Door de uitzonderlijke ecologische in­formatie die de onderzoekers verkregen, kan men het verleden van de Schelde herschrijven, of op zijn minst door een andere bril bekijken.

Met een boek en bijhorende pop-up tentoonstelling worden de resultaten van het onderzoek voorgesteld. Daarbij wordt het verhaal van de Schelde gekoppeld aan het brandend actuele thema van de klimaatverandering. Boek en tentoonstelling vertellen het verhaal van de Scheldevallei doorheen de tijd, van de voorlaatste ijstijd tot en met de middeleeuwen.

De Schelde. Stroom in verandering