Experimenteren met prehistorische kampvuren

Wanneer
13-04-2019 van 14:30 tot 17:30
Waar
Gallische Hoeve, Alfons Braeckmanlaan 430, 9040 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Éva Halbrucker, vakgroep Archeologie, UGent
Contact
Eva.Halbrucker@UGent.be
Website
https://www.ugent.be/lw/archeologie/nl/onderzoek/onderzoeksprojecten/prehis-silexgebruik.htm
Voeg toe aan mijn agenda

Vuursteen in vlammen! Op zaterdag 13 april wordt een vuur experiment uitgevoerd in de Gallische Hoeve in Destelbergen. Ben je benieuwd hoe de wetenschappers te werk gaan? Iedereen welkom vanaf 14u30!

De Vakgroepen Archeologie en Geologie van de UGent werken samen om het dagelijkse leven van onze prehistorische voorouders te reconstrueren. Een belangrijk onderdeel hiervan is het onderzoek naar prehistorische kampvuren. Op stenen werktuigen die gevonden worden tijdens archeologische opgravingen zijn soms microscopische gebruikssporen aanwezig die ontstaan door contact met andere materialen zoals bijvoorbeeld huid en gewei. Deze gebruikssporen kunnen dus belangrijke informatie opleveren over de functie van deze voorwerpen, welke activiteiten er allemaal werden uitgevoerd in een prehistorisch kamp, etc. Maar regelmatig vertonen deze archeologische artefacten sporen van verbranding die de microscopische gebruikssporen aantasten, waarschijnlijk omdat ze intentioneel of per ongeluk in een haardvuur terecht kwamen.

De wetenschappers van de UGent willen nu achterhalen hoe de aard en intensiteit van een prehistorisch kampvuur kan gereconstrueerd worden door het bestuderen van de verbrandingssporen aanwezig op de stenen werktuigen. Bovendien willen ze onderzoeken welke invloed de verbranding heeft op de interpretatie van de gebruikssporen. Op zaterdag 13 april wordt daarom een kampvuur experiment uitgevoerd in de Gallische Hoeve in Destelbergen. Iedereen welkom om een kijkje te komen nemen en wat uitleg te krijgen van de archeologen.

Experimenteren met een prehistorische vuurhaarden