Reconstructie middeleeuwse pottenbakkersoven op Drongengoedhoeve

(04-07-2017) UPDATE 2: Nabouwen van en bakken met een middeleeuwse pottenbakkersoven, 13-14-15 juli 2017 op de Drongengoedhoeve in Knesselare

Door de kleibodem vormt het Drongengoedgebied een uniek landschap dat niet alleen nu, maar ook reeds in de middeleeuwen op geheel andere wijze werd ontgonnen en beleefd. Tussen 4 en 9 juli wordt op de Drongengoedhoeve (Knesselare) een pottenbakkersoven uit de Middeleeuwen nagebouwd én in bedrijf gebracht.

Dit gezamenlijk initiatief van de Universiteit Gent (Vakgroep Archeologie), Ceramiek atelier "Cuesta" en de vzw "Vrienden van het Drongengoed" stelt zich tot doel om met lokale klei en op basis van de gegevens vergaard uit archeologisch onderzoek een zgn. 'staande' pottenbakkersoven uit de tijd rond 1200 na Chr. na te bouwen.

Met dit experiment wordt nagegaan welke de problemen waren die de middeleeuwse pottenbakkers ondervonden bij het bewerken van de lokale klei, bij het vormen en het bakken van de potten en tijdens het bouwen en doen functioneren van de ovens. Anderzijds wil dit initiatief moderne pottenbakkerskunst en –ervaring samenbrengen met wetenschap en publieksbeleving. Kom dus gerust een kijkje nemen.

UPDATE 2: Het is gestopt met regenen en we kunnen nu verder met het bakproces. De oven dient nu langzaam aan opgestookt te worden om alle vocht te verwijderen en de bodemplaat (rooster) te bakken zodat deze sterk genoeg is om de hele lading (alle potten) te kunnen dragen. De oven werd reeds opgewarmd tot 200°C gedurende een zestal uren. Indien de weergoden ons gunstig gezind blijven hopen we de volgende dagen het bakproces te kunnen afronden.

Dit is de planning

• Donderdag 13/7: verder droogstoken van 10.00 tot 16.00
  • Vrijdag 14/07: vanaf 9.30 dichtpleisteren van de scheuren die ontstaan zijn tijdens het drogen + inladen van de oven + opstoken van de biscuitbak tot
  • ....700/800 °C tot .... in de late / vroege uurtjes?
  • Zaterdag 15/07: open maken van de oven en uitladen van de potten tussen 14.30 en 15u... + bespreking bij pot en pint

Technische details

• Oven: oven van het staande type. Deze 13de eeuwse ovens werden onder meer in Oedelem opgegraven.
  • Grondstof: lokale klei van de "cuesta": zgn. formatie van Maldegem: een klei-afzetting uit het Eoceen (ca. 50 miljoen jaar oud), die onder meer ijzer en glauconiet bevat.
  • Baktijd: eerst dient de oven zelf gebakken te worden. Na afkoeling kan de eigenlijke bakking met potten starten. Deze zal ongeveer een dag duren waarbij de temperatuur tot zo'n 800°C kan oplopen en een langzame afkoeling volgt.
  • Aardewerk: bolronde kookpotten, pannen met holle steel uit de tijd rond 1200 na Chr., aangevuld met enkele experimentele vormen
Contactgegevens: Wim De Clercq - 0497 57 81 27 en Johan Van Schorisse - 0486 18 88 43

oven-2_small.jpg oven-3_small.jpg oven-4_small.jpg oven-5_small.jpg oven-6_small.jpg oven-6a_small.jpg oven-8_small.jpg

oven-9_small.jpg oven-11_small.jpg DSC_0126_small.jpg DSC_0138_small.jpg