Pourbus Troubadour: een fietstocht door het middeleeuwse landschap

(25-09-2018) Overdag door de Zwinstreek fietsen met de 16e-eeuwse kaart van Pieter Pourbus als leidraad. ’s Avonds een huiskamerlezing geven voor het gastgezin. Met 'Pourbus Troubadour' brengt Jan Trachet onderzoek en wetenschapscommunicatie dichter bij elkaar

De voorbije vijf jaar heeft Jan Trachet zich voor een doctoraatsonderzoek verdiept in verdwenen middeleeuwse havens in de Zwinstreek. Al snel werd hij daarbij geconfronteerd met de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus. Zowel op vlak van schaal, detailleringsgraad als geografische correctheid is de kaart een unieke bron van landschappelijke en archeologische informatie voor het Zwingebied. In een nieuw onderzoeksproject aan de Universiteit Gent mag hij de kaart van Pieter Pourbus onderzoeken vanuit landschapsarcheologisch oogpunt, daarbij vooral gebruik makend van een reeks nieuwe technieken uit de digitale cartografie. 

Nu dit nieuwe onderzoek bijna één jaar loopt, wordt het tijd om van achter de computer te kruipen en zijn eerste bevindingen te testen aan observaties op het terrein. Al enkele maanden speelde Jan met het idee om deze terreinwaarnemingen te combineren met huiskamerlezingen, waarbij hij zich per fiets zou verplaatsen doorheen het gebied. Inspiratie voor dit concept haalde hij bij de middeleeuwse troubadours die Europa rondreisden om, onder andere, de meest recente nieuwsfeiten te verspreiden, verpakt in een cultureel verantwoord concept.

De ideale periode om deze troubadourstocht te organiseren dient zich aan tijdens de Week van de Zwinstreek. Voor het tweede jaar op rij organiseert het IVN in samenwerking met haar partners de gemeente Damme, Knokke-Heist, Maldegem, Sint-Laureins, Sluis, Provincie West-Vlaanderen en Provincie Zeeland een grensoverschrijdend activiteitenprogramma tussen 22 en 30 september 2018.