Potenza Valley Survey project - Tentoonstelling

Logo PVS Exhibtion (vergrote weergave)

Logo PVS Exhibtion

(02-05-2017) Op 24 mei 2017 opent in de Academia Belgica (Rome, Italië) de tentoonstelling 'Potentia and the Potenza valley between the Apennines and the Adriatic sea'.

De tentoonstelling presenteert 17 jaar interdisciplinair archeologisch onderzoek in de vallei van de Potenza rivier (regio Marche, Italië) uitgevoerd door de Vakgroep Archeologie (UGent) o.l.v. Prof. Dr. Frank Vermeulen.

De tentoonstelling belicht de belangrijke veranderingen in het landgebruik in de regio in de Oudheid en presenteert de huidige kennis van de relatie tussen de Romeinen, de Piceni en andere volkeren uit de regio.

Virtual Reconstruction of Roman PotentiaSinds 2000 heeft intensief archeologische en geografisch onderzoek een grote hoeveelheid nieuwe informatie aan het licht gebracht over 3000 jaar nederzettingsdynamiek van de Bronstijd tot de middeleeuwen. Specifieke aandacht ging bij het onderzoek uit naar de impact van romanisering op het landschap van de Potenza vallei en naar de rol van de kuststad Potentia, een Romeinse kolonie gesticht in de 2de eeuw v.C. op het raakpunt tussen de vallei en zee, in de vorming van dit Romeinse landschap.

Het tentoonstelling presenteert recent ontwikkelde niet-invasieve (geo-)archeologische prospectietechnieken die gebruikt werden in het onderzoek. Deze vernieuwende methoden worden geïntegreerd met meer traditionele benaderingen, zoals opgravingen, materiaalstudies, architectuurstudies, epigrafische analyses en kunsthistorisch onderzoek van architecturale monumenten, standbeelden, en dagelijkse objecten.

De tentoonstelling loopt achtereenvolgens in:

  • Academia Belgica, Rome, Italië (24/05/2017 - 07/07/2017)
  • Castello Svevo, Porto Recanati; Italië (14/07/2017 - 14/10/2017)
  • Universiteit Gent, Gent, België (December 2017)

 

Voor verdere informatie en de trailer van de tentoonstelling, zie:

https://vimeo.com/215209747