De bevroren graven van het Altaj-gebergte (2005-2006)

In 2005-2006 onderzocht de UGent honderden Vroege IJzertijdgrafheuvels, de bekende bevroren grafheuvels van de Scythen in Altaj

Tatoeages gevonden op een man begraven in Pazyryk
Tatoeages gevonden op een man begraven in Pazyryk
Een speciaal project binnen het Altaj-onderzoek van onze vakgroep was “The Preservation of the Frozen Tombs of the Altay Mountains”, een initiatief gesponsord door het Vlaams/UNESCO Trustfonds voor cultuur. In 2005-2006 onderzochten we de ligging van honderden Vroege IJzertijdgrafheuvels, de bekende bevroren grafheuvels van de Scythen die in de permafrost bewaard bleven.

Recente veranderingen in het klimaat bedreigen hun bewaring, en een wetenschappelijke inventarisatie is een bruikbaar instrument voor de noodzakelijke bescherming van deze structuren. Er werd ook gezocht naar enkele haalbare oplossingen voor een in situ bewaring van de monumenten, en het project diende ook als mogelijke input voor een eventuele inschrijving op de Werelderfgoedlijst. Dit is tot op heden echter nog niet gebeurd.

Het project werd afgesloten met een internationaal congres eind 2006 in Gent, en met een tentoonstelling; die na Gent ook te zien was in Parijs, Trondheim (Noorwegen) en uiteindelijk Gorno-Altaisk.

Het project werd over de jaren heen mogelijk gemaakt door financiële steun van het UNESCO/Flanders Fund-in-Trust, het FWO - Vlaanderen, het IWT en het BOF (UGent).

Het transport van materiaal werd ondersteund door Brussels Airlines, en jaarlijks wordt door C&C Technologies een gratis Starfire RTG signal voorzien voor het gebruik van de C-Nav GPS.

CC_Technologies.pngBrusselsAirlines.png

Contact

Dr. Wouter Gheyle

Prof. dr. Jean Bourgeois