Radio-Past - Radiography of the Past (2009-2013)

Radiography of the past. Geïntegreerde niet-invasieve benaderingen voor de studie en valorisatie van complexe archeologische sites.

Ammaia Forum: resultaten opgravingen en georadar-onderzoek
Ammaia Forum: resultaten opgravingen en georadar-onderzoek
Sinds meerdere jaren is het team van Prof. Dr. Vermeulen actief in het westelijk Mediterraan gebied met de intensieve niet-destructieve studie van een aantal verlaten steden uit de Romeinse tijd (o.a. in Italië, Corsica, Portugal). Door intense samenwerking met enkele Europese partners, uit universiteiten en de industrie, werd sinds 2009 ook de stap gezet naar een dynamische virtuele reconstructie van dergelijke Romeinse steden binnen het Europees gefinancierde project “Radiography of the Past” (2009-2013). Van één van deze Romeinse steden, namelijk Ammaia in de Romeinse provincie Lusitania (thans Portugal), leidden de nieuw vergaarde en zeer gedetailleerde ondergrondse archeologische gegevens tot een volledig virtuele reconstructie van de stedelijke omgeving en haar bewoners in de tweede eeuw van onze jaartelling. Enerzijds een video met bezoek in vogelvlucht van de stad en anderzijds een interactieve toepassing laten zowel de student van de Oudheid als het brede publiek toe zich een accuraat beeld te vormen van hoe zo’n provinciestadje, gemaakt naar het model van Rome, er heeft uitgezien. De integratie van software uit de spelindustrie met de zeer precieze topografische modellen die uit het niet-invasieve archeologische veldwerk voorkomen is een Europese primeur voor de reconstructie van Romeinse Mediterrane steden.

Het Gentse onderzoek legt aldus de krijtlijnen vast van een vernieuwde aanpak van de studie van antieke urbanisatie die in de toekomst op minder dure en vooral minder destructieve wijze dan met traditionele opgravingen kan gebeuren. De kwaliteit van het eindproduct laat voorts ook een toeristisch geïnteresseerd publiek op een andere wijze het verleden van een historische plaats ervaren.

 3D reconstructie van de Romeinse stad Ammaia
3D reconstructie van de Romeinse stad Ammaia

Contact

Prof. Dr. Frank Vermeulen