Mesolithische wetlandsite te Kerkhove (2015-2019)
Grootschalig, multidisciplinair onderzoek van een (vroeg)mesolithische wetland site in de alluviale vlakte van de Boven-Schelde in Kerkhove.
Door de geplande vernieuwing van een sluis in Kerkhove is deze wetland site bedreigd door een partiële vernietiging. Voorafgaand aan zijn destructie wordt tussen 2015 en 2017 een grootschalige, interdisciplinaire noodopgraving uitgevoerd door een consortium van de vakgroep Archeologie UGent en zijn spin-off GATE (Ghent Archaeological Team).
Het project is ongetwijfeld uitzonderlijk, niet enkel binnen België maar ook in West-Europa, door zijn omvang en het hoge archeologische en paleo-ecologische potentieel. Dit project wijkt af van een standaard opgraving door, ten eerste, de diepe positie (4-8 m onder het huidige maaiveld) onder veen en alluviale sedimenten, ten tweede door de unieke bewaringstoestand in continu natte omstandigheden, en ten derde door de grote oppervlakte die onderzocht moet worden (ca. 8000 m²). De specifieke context van deze vindplaats vraagt een specifieke aanpak, o.a. een diepe bronbemaling om continu de grondwatertafel te verlagen, zwaar opgravingmateriaal (30T hydraulische kranen en kiepwagens) en strikte veiligheidsvoorschriften.
De opgravingen in Kerkhove bieden een unieke kans om het menselijk gebruik van een moerasachtig rivierlandschap te bestuderen, tijdens de prehistorie en de historische periodes. De waterrijke omgeving garandeert een goede tot uitstekende bewaring van de archeologische en paleo-ecologische resten uit verschillende periodes. Daarenboven zullen de analyses van verschillende organische resten, zoals pollen, macroresten van planten, hout, houtskool en mossen, bewaard in lange continue sequenties, hoge resolutie paleolandschappelijke informatie over de laatste 12.000 jaar geven.
Meer info over het Kerkhove-project