Archeologen te gast in Geheugenissen

(06-10-2020) Gemeenschappelijke grond tussen historici en archeologen in onze podcast Geheugenissen

Historici en archeologen, allebei zijn ze geïnteresseerd in het menselijke verleden, alleen gebruiken ze daarvoor verschillende bronnen en methoden. Naar aanleiding van de archeologiedagen maakte dr. Julie Van Bogaert een aflevering van onze huispodcast Geheugenissen over de gemeenschappelijke grond tussen geschiedenis en archeologie. In "Littekens in het landschap", aflevering 19 van Geheugenissen, zette ze dr. Birger Stichelbaut en dr. Wouter Gheyle, twee conflictarcheologen, samen aan tafel met Prof. dr. Bruno De Wever, specialist WOII.

 

Geschiedenis en archeologie zijn meer dan elkaars hulpwetenschappen, dat wordt al snel duidelijk tijdens het gesprek. Door elkaar constant aan te vullen en nieuwe vragen voor de voeten te gooien, komen onderzoekers uit beiden disciplines gezamenlijk tot een vollediger en fijnmaziger verhaal over het verleden. Kaartenmateriaal over de frontzone van WOI biedt een duidelijker beeld van het dagelijks leven in de loopgraven en historische luchtfoto's hoeven niet enkel als illustratie dienst te doen, maar kunnen nieuwe onderzoeksvragen naar boven brengen, bv. over krijgsgevangenkampen op Belgische bodem op het einde van WOII.

Luchtfoto augustus 1945 (NARA - RG373)

Een plek bij uitstek waar historici en archeologen elkaar vinden zijn musea en erfgoedinstellingen, waar historisch en archeologische onderzoek wordt vertaald naar een gemeenschappelijk verhaal voor een breed publiek. In de podcastaflevering komen dan ook enkele boeiende activiteiten en projecten aan bod die dit jaar te beleven zijn tijdens de archeologiedagen, zoals de tentoonstelling "De Atlantikwall in vogelvlucht" op het domein van Raversyde, "Archeologie in pixels" op de erfgoedsite van Ename en het interactieve loket "Onder de radar" van de provincie Limburg.

 

 

 

 

Abonneer je op Geheugenissen in je podcastapp (bv. Apple Podcasts of Spotify), zo blijf je op de hoogte van nieuwe afleveringen, en like de Facebookpagina.