Dubbele winst voor Jonas Roelens in Vlaamse PhD-Cup

(07-10-2019) Zowel de juryprijs als de publieksprijs van de Vlaamse PhD-Cup gaan naar Jonas Roelens.

Acht prille houders van een doctorstitel gaven zondagavond 6 oktober het beste van zichzelf in BOZAR tijdens de finale van de Vlaamse PhD-Cup. Met deze wedstrijd wil Scriptie vzw de talrijke doctoraten die jaarlijks aan onze Vlaamse universiteiten worden afgeleverd in de spotlight zetten.

Drie minuten, meer kregen de finalisten niet om hun lijvige proefschrift op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier aan het publiek voor te stellen. Met een prikkelende presentatie over "Het Sodom van het Noorden" wist Jonas Roelens niet alleen de vakjury maar ook het grote publiek te overtuigen. Jonas onderzocht voor zijn doctoraat  de vervolging van zogenaamde 'sodomieten' in de vroegmoderne zuidelijke Nederlanden. Zijn winst in de Vlaamse PhD-Cup levert hem een opleiding op ter waarde van €5000 aan de Vlerick Business School. Hij mag ook een college geven voor de Universiteit van Vlaanderen én daar bovenop kan hij nu op flink wat media-aandacht rekenen voor zijn onderzoek.

In de aanloop naar de finale kon het publiek zijn stem uitbrengen op basis van deze korte filmpjes. In totaal werd er bijna 4000 keer gestemd. Ongeveer een kwart van die stemmen gingen naar Jonas Roelens.

Behalve Jonas zat ook collega Lisa Demets in de finale van de Vlaamse PhD-Cup. Zij maakte een doctoraat over middeleeuwse kroniekschrijving en voor haar deelname aan de PhD-Cup focuste ze op de parallellen tussen 'fake news' vroeger en nu.