Epidemieën in Vlaanderen en België: een korte geschiedenis

Begrafenis van pestslachtoffers te Doornik, kroniek van Gilles Li Muisis (1272-1352) (vergrote weergave)

Begrafenis van pestslachtoffers te Doornik, kroniek van Gilles Li Muisis (1272-1352)

(09-06-2020) Leven met een infectieziekte in ons midden, we zijn het niet meer gewend. Nochtans hebben we het in het verleden vaak moeten doen, toont Isabelle Devos.

Het coronavirus beheerst intussen al enkele maanden ons dagelijks leven. COVID-19 lijkt de belangrijkste infectieziekte op aarde. Uitspraken zoals ‘het wordt nooit meer als voorheen’ of ‘er zal een pre-corona en een post-corona tijdperk zijn’ suggereren de ergste scenario’s.


Met 300.000 doden op de teller (op 15 mei 2020) is het coronavirus echter (nog) lang niet zo dodelijk als vele andere besmettelijke ziekten. Tuberculose, aids en malaria, de zogenaamde big three killers, eisen jaarlijks miljoenen levens, waarvan de meeste in het zuidelijk halfrond. Zelfs de pest, ja de pest, zorgt nog voor duizenden besmettingen per jaar. Zo kreeg het eiland Madagaskar in 2017 met een heuse pestepidemie te maken.


In Europa en Noord-Amerika daarentegen, zijn we niet alleen verleerd hoe we met epidemieën moeten omgaan, velen onder ons zijn ook vergeten dat tot 100 jaar geleden infectieziekten de belangrijkste doodsoorzaken waren. Hoog tijd voor een opfrissing van onze kennis.

 

Lees het blogbericht van prof. Isabelle Devos voor het Queteletcentrum en bekijk het bevattelijke filmpje over de geschiedenis van infectieziekten in onze contreien.