Podcast: Op zoek naar de bron van de Nijl

(03-06-2021) In de 19e eeuw waren westerse ontdekkingsreizigers in Afrika koortsachtig op zoek naar de bron van de Nijl. Onder hen ook UGent-alumnus Eugène de Pruyssenaere. Gert Huskens volgt zijn spoor in een nieuwe aflevering van onze podcast Geheugenissen.

Medio 19e eeuw was het in kaart brengen van de Nijl en vooral het vinden van haar bron(nen) één van de grote topics op de agenda van de wetenschap. Het stroomgebied van de Nijl trok verkenningsreizigers aan uit heel Europa, onder wie ook UGent-alumnus Eugène de Pruyssenaere de la Wostyne.

Gert Huskens, doctoraatsonderzoeker bij het project Pyramids & Progress, neemt ons mee in het spoor van deze weinig bekende Ieperling in een nieuwe aflevering van Geheugenissen, een productie van dr. Julie Van Bogaert. Het verhaal van de Pruyssenaere biedt een genuanceerde kijk op de wetenschap in de 19e eeuw, tegen de achtergrond van het toenmalige kolonialisme en imperialisme. Is de Pruyssenaere een vergeten held die in ere hersteld moet worden? Of kunnen we met zo'n heldenstatus maar beter uitkijken?

Beluister "Op zoek naar de bron van de Nijl" in een podcastspeler naar keuze.