Jeroen De Gussem geselecteerd voor Vlaamse PhD Cup

Jeroen De Gussem © Kevin Faingaert (vergrote weergave)

Jeroen De Gussem © Kevin Faingaert

(02-09-2020) Met een doctoraat waarin hij taaltechnologie toepast op middeleeuwse teksten hoort Jeroen De Gussem bij de 16 geselecteerden voor de Vlaamse PhD Cup.

Voor het 5e jaar op rij organiseert Scriptie vzw de Vlaamse PhD Cup, een wedstrijd waarin kersverse doctores hun onderzoek zo overtuigend en bevattelijk mogelijk aan een breed publiek proberen uit te leggen. Op basis van een schriftelijke kandidatuur werden 16 kandidaten geselecteerd uit 81 inzendingen , onder wie dr. Jeroen De Gussem. In november vorig jaar verdedigde hij zijn proefschrift over 'Collaboratief auteurschap in de twaalfde-eeuwse Latijnse literatuur. Een stylometrische benadering van gender, synergie en autoriteit', wat hem de titel van doctor in de Geschiedenis én in de Taal- en Letterkunde opleverde. Jeroen zal jury en publiek trachten te verleiden met zijn onderzoek naar de liefdesbrieven van Héloise en Abélard, waarbij hij de meest moderne computertechnologie toepast op eeuwenoude teksten.

Als deelnemer aan de Vlaamse PhD Cup staat Jeroen De Gussem nog een intensieve mediatraining te wachten, door o.m. journalisten van de VRT. Na zo'n vierdaagse mediaschool zijn de kandidaten klaar voor de halve finale. Daar moeten ze hun lijvige proefschrift herleiden tot een pittig praatje van niet meer dan drie minuten. Slechts acht kandidaten stoten door naar de finale, waar ze een vijfkoppige jury én het publiek moeten overtuigen van de waarde van hun doctoraat, eveneens in amper drie minuten.

De winnaar krijgt een opleidingsbon bij Vlerick Business School, een videocollege op Universiteit van Vlaanderen, een publicatiemogelijkheid bij Academia Press en uiteraard bakken media-aandacht.

Vorig jaar bereikten dr. Lisa Demets en dr. Jonas Roelens de finale van de Vlaamse PhD Cup en die laatste ging zowaar met zowel de juryprijs als de publieksprijs lopen. Hopelijk doet Jeroen De Gussem het even goed dit jaar!