Tentoonstelling 'Stad en Universiteit, sinds 1817'

Door wie
Universiteit Gent en STAM
200@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

‘Stad en universiteit. Sinds 1817’ is een STAMtentoonstelling i.s.m. de vakgroepen Geschiedenis en Architectuur & Stedenbouw over de universiteit, de stad en vooral over hoe ze samenleven - gisteren, vandaag en morgen. De tentoonstelling loopt van 6 oktober 2017 tot en met 27 maart 2018.

Sinds 9 oktober 1817 zoekt de universiteit haar plaats in de stad – ze palmt zones in de stadsrand in en is uitgegroeid tot een vaste waarde in het straatbeeld. Studenten zitten er op kot, haasten zich met de fiets van het ene gebouw naar het andere en duiken daarna in het uitgaansleven. De stad fungeert als dankbaar labo waar proffen experimenten uitvoeren. Aan de skyline is een vierde toren verrezen, de boekentoren. Gent zou Gent niet zijn zonder.

De tentoonstelling kijkt terug op de wisselwerking tussen stad en universiteit in de afgelopen tweehonderd jaar en onderzoekt kansen voor de toekomst. Waarom kreeg Gent een universiteit? Waarin verschilt het studentenleven van nu met dat van vroeger? Welke mogelijkheden biedt het rijke en diverse patrimonium van de UGent? Ook de protesten, betogingen en de strijd om de vernederlandsing komen aan bod.

Vind meer activiteiten: