Twee alumni op shortlist de Boon voor literatuur

© Bob Van Mol (vergrote weergave)

© Bob Van Mol

(14-01-2023) Op vrijdag 13 januari maakte Bent Van Looy tijdens een live uitzending van ‘Culture Club’ vanuit de Krook de shortlist van de Boon voor literatuur bekend. Twee LW-alumni haalden die shortlist: Tom Lanoye en Tülin Erkan.

De Boon

De Boon is een jaarlijkse literatuurprijs met twee categorieën: één voor fictie en non-fictie en één voor kinder- en jeugdliteratuur. Gent is dit jaar gaststad voor de Boon. Op 30 maart zal de Boon worden uitgereikt in Kunstencentrum VIERNULVIER. 

Dit jaar ontving de Boon meer dan 800 kandidaat-titels. Een vakjury selecteerde 15 titels in elke categorie. Op de longlist prijkten zes alumni uit onze faculteit: Jean-Claude van Rijckeghem, Tom Lanoye, Heleen Debruyne, Tülin Erkan, Jeroen Theunissen en Lara Taveirne.

Tom Lanoye en Tülin Erkan haalden de shortlist.

Tom Lanoye en Tülin Erkan op shortlist

De prijs van de prijs

In het kader van de Boon literatuurprijs organiseert de Humanities Academie op woensdag 22 februari een gespreksavond over literaire prijzen. Met een kritische blik wordt gereflecteerd over het nut of de noodzaak ervan. Want, krijgen auteurs die al bekendheid genieten, op die manier niet nog meer bekendheid? En omgekeerd: vallen auteurs die afwijken van de literaire norm ooit in de prijzen? Meer info over de gespreksavond.

Ontdek binnenkort het volledige randprogramma rond de Boonboeken en de prijsuitreiking via de website van de Krook.

Publieksprijs

De jury beslist wie de literatuurprijs dit jaar in de wacht sleept, maar iedereen kan mee bepalen welke titel de publieksprijs ontvangt. Stem tot en met 26 maart op jouw favoriete titel.

Meer info