Openluchttentoonstelling ‘Atlantikwall in vogelvlucht - Archeologie van de Tweede Wereldoorlog’

(09-07-2020) In provinciedomein Raversyde loopt een unieke fototentoonstelling van historische luchtfoto’s die tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog genomen werden.

Conflictarcheologie van WO2 in Vlaanderen


De tentoonstelling komt voort uit het onderzoeksproject ‘Conflictarcheologie van WO2 in Vlaanderen’ (syntheseonderzoek archeologie, Vlaamse overheid) van de vakgroep Archeologie. Vandaag, meer dan 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, blijven de archeologische restanten van de oorlog meer dan ooit over als de laatste getuigen van de oorlog. De materiële overblijfselen van de oorlog zijn heel divers. Het gaat van diep onder het zand begraven bunkers en loopgraven tot sites die nog subtiel in het landschap bewaard zijn, van dagdagelijkse voorwerpen tot uitzonderlijke archeologische resten die een boeiend verhaal vertellen.

Tentoonstelling


De expo neemt je mee aan de hand van historische luchtfoto’s die tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog genomen werden. We volgen de Atlantikwall – een Duitse verdedigingslijn die van Noorwegen tot de Frans-Spaanse grens liep – en tonen de resultaten van een brede waaier aan archeologisch onderzoek en opgravingen.

Kustpanorama 1945


Aan de buitenmuur van het Atlantikwall Raversyde museum prijkt een kustpanorama van 75 meter lang, opgebouwd uit haarscherpe luchtfoto's van de hele Belgische kustlijn. Het panorama herdenkt 75 jaar bevrijding. De foto's werden genomen tijdens een verkenningsvlucht boven de kust, net na de oorlog in 1945. Je ziet honderden bunkers, loopgraven, vliegvelden, duizenden strandversperringen en vernielingen in dorpen en steden maar ook de eerste badgasten, strandcabines en zandkastelen die er in schril contrast mee staan.

Meer info en contact

 

  • Gratis toegang, van 1 juli tot voorjaar 2021, in open lucht, geen reservatie nodig
  • Provinciedomein Raversyde
  • ‘Atlantikwall in vogelvlucht - Archeologie van de Tweede Wereldoorlog’ is een realisatie van de vakgroep Archeologie en Atlantikwall Museum Raversyde, in samenwerking met Agentschap Onroerend Erfgoed en Atlantikwall Europe.

Contact


Wouter Gheyle en Birger Stichelbaut
Vakgroep Archeologie UGent