Dr. Katrien De Graeve ontvangt ERC Starting Grant

(06-09-2019) De European Research Council Starting Grant wordt over een periode van vijf jaar verstrekt ter financiering van een onderzoeksprogramma naar de seksualiteit van vrouwen van 50+.

Katrien De Graeve LiLI: Later-in-Life Intimacy: women’s unruly practices, spaces and representations

Negatieve denkbeelden en stereotypen overheersen wanneer het gaat om oudere vrouwen en seks. Er wordt algemeen vanuit gegaan dat ouder worden slecht is voor de seksuele beleving en aantrekkelijkheid van vrouwen. De wijdverspreide negatieve vooronderstellingen over ouder worden en vrouwelijke seksualiteit zijn ook voelbaar in wetenschappelijk onderzoek, waar de seksualiteit van vrouwen boven de vijftig vaak buiten beschouwing wordt gelaten of louter via een medische lens bestudeerd. Er is nood aan een alternatief model voor de heersende negatieve interpretaties van wat ouder worden betekent voor vrouwelijke seksualiteit.

LiLI wil dit hiaat in het onderzoek opvullen door op zoek te gaan naar ervaringen en visies die het potentieel hebben ons op een radicaal andere manier naar vrouwelijkheid, ouder worden en seksualiteit te doen kijken.

Een multidisciplinair team met expertise in antropologie, sociale geografie, cultuurwetenschappen en filosofie zal op zoek gaan naar alternatieve, ‘tegendraadse’ kennis van 50+ vrouwen uit diverse sociale posities om een radicaal nieuwe, affirmatieve theorie van de seksualiteit van 50+ vrouwen te ontwikkelen.    

European Research Council Starting Grant

ERC grants worden toegekend aan toponderzoekers van elke nationaliteit, om een baanbrekend, high-risk/high-gain fundamenteel onderzoeksproject uit te voeren aan een Europese instelling, gedurende 5 jaar. Deze felbegeerde financiering helpt wetenschappers om hun eigen teams uit te bouwen en baanbrekend onderzoek te verrichten.

Deze keer werd ongeveer 13% van de aanvragen geselecteerd voor financiering. In totaal kende de EU 621 miljoen euro aan subsidies toe aan 408 'early-career' onderzoekers uit meer dan 50 landen.  De projectvoorstellen worden geëvalueerd op excellentie en de onderzoekers worden geëvalueerd op basis van hun track record van de laatste 10 jaar.Lees meer artikels over: