Een paaspauze, helaas? Nee, Hellas!

(26-03-2021) Elke dag een nieuw Grieks mysterie voor scholieren van de derde graad.

Een extra lesvrije week betekent voor de scholieren verveling troef. Ouders en scholieren maken zich terecht zorgen hoe ze de komende week zinvol kunnen invullen. Leerkrachten Grieks, de UGent, KU Leuven, en Classica Vlaanderen slaan de handen in elkaar met een kant en klaar online programma. Al wie er zin in heeft, kan zich volgende week elke dag verdiepen in de vele mysteries van de oude Grieken.

De onderwerpen variëren. Voor elk wat wils! De reeks gaat over mythologische thema's, Griekse geheimschriften, komedie, en Eerste Hulp van Antieke Filosofen. En uiteraard gaat het niet om leerstof! Ons woord 'school' is afgeleid van het Griekse woord 'scholè', de tijd die je voor jezelf kunt nemen, zonder bekommernis om opbrengst of nut. Daarom doopten we de YouTube-sessies Tussen school en scholè: volgende week vervelt de school tot een moment van 'scholè'. We nemen de tijd om ons te laten verrassen, in discussie te gaan, vragen te stellen. Het zijn lessen zonder winstoogmerk op het kruisvlak van taal, filosofie, wetenschap en archeologie.

Evelien Bracke (UGent), die een workshop over de mythologische figuur Medusa zal geven, vertelt: ‘Binnen ons vakgebied zijn we reeds eens jaar met leerkrachten en docenten in dialoog over de waarde van het Grieks in de 21ste eeuw. We bieden leerlingen Grieks die tijdens de lesvrije week een uitdaging zoeken, dan ook graag deze online ondersteuning.’

Toon Van Hal (KU Leuven), die samen met de leerlingen het raadselachtige Lineair B-schrift zal ontcijferen, vult aan: ‘Het idee is spontaan ontstaan. We waren net met vele leraren en docenten Grieks in overleg, toen het nieuws van de schoolsluiting bekend werd. De meeste leerlingen, zo vertelden de leraren ons, kijken echt uit naar de vaak wat magische uren Grieks. Daarom maken we er volgende week ook iets speciaals van en presenteren we elke dag pareltjes uit de Griekse cultuur!’

Het slagwoord voor volgende week wordt dus niet helaas, maar Hellas!

Deelnemen?

Het programma is te vinden op de site waaromgrieks.be

Inschrijven hoeft niet: gewoon op tijd op de link klikken volstaat. Via de chat is een actieve deelname mogelijk.

dr. Evelien Bracke
Taallector Oudgriekse Letterkunde