Voorleesmarathon ter gelegenheid van 200 jaar Frankenstein

(30-11-2018) Om de 200ste verjaardag van de publicatie van Frankenstein te vieren, organiseert de creative writing-studentenvereniging Prometheus i.s.m. de afdeling Engels (Letterkunde) op 4 december een voorleesmarathon van Mary Shelleys beroemde meesterwerk.

Op dinsdag 4 december wordt de roman integraal in het Engels voorgelezen in de faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte (Rozier 44, Gent). Tal van professoren, onderzoekers, studenten en andere literatuurliefhebbers nemen elk een slot van vijftien minuten voor hun rekening. Om 9 u. wordt de marathon op gang gelezen door de rector van de universiteit, professor Rik Van de Walle. Ook de vicerector, professor Mieke Van Herreweghe, en de decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, professor Gita Deneckere, komen in de loop van de dag langs, respectievelijk om 15 u. en om 11.45 u. Ter afsluiting van de marathon wordt om 21 u. het verhaal voorgelezen dat als winnaar uit de bus is gekomen van de ghost story-schrijfwedstrijd die Prometheus eerder dit academiejaar organiseerde. Het integrale voorleesschema kan worden geraadpleegd op de Facebook-pagina van het evenement.

Er wordt ook randanimatie voorzien. Zo zullen er exclusieve Frankenstein tote bags te koop zijn, met een design van illustrator Nicolas Rulkin op basis van de door hem ontworpen poster. Je kan ook deelnemen aan de “Six Word Competition”: schrijf een verhaal (in het Engels) met slechts zes woorden. Een voorbeeldje van Ernest Hemingway ter inspiratie: “For sale: baby shoes, never worn.” Het winnende verhaal zal worden gepubliceerd in het eerstvolgende nummer van Simile, het literaire tijdschrift van Prometheus. Je kan ook je gedichtencollectie spijzen: grabbel een gedicht uit een mobiele poetry dispenser (een soort gedichten-kauwgomballenautomaat) en geniet van mooie woorden uit de tijd van Mary Shelley. De allerkleinsten kunnen (niet al te angstaanjagende) Frankenstein-tekeningen inkleuren en zullen zich dus evenmin vervelen. De hele dag lang zal er bovendien koffie en thee worden geschonken, en er zullen ook versnaperingen verkrijgbaar zijn.

Dit unieke feest van de literatuur is vrij toegankelijk voor alle belangstellenden, jong of oud, UGent’er of niet-UGent’er. Spring gerust even binnen in de loop van de dag, raak in de ban van dokter Victor Frankenstein en zijn tijdloze monster, en blijf luisteren zo lang of zo kort als je wil. Kan je niet fysiek aanwezig zijn? Niet getreurd: je kan het gebeuren ook van op afstand volgen via livestream. De link hiervoor zal beschikbaar worden gemaakt op de Facebook-pagina vanaf 9 u.

Contact: Zoë Van Cauwenberg en Lena Vercauteren (prometheusgent@gmail.com)

Lees meer artikels over: