Inaugurele rede International Francqui Professor Rens Bod

(24-06-2021) Op donderdag 24 juni hield prof. Rens Bod de inaugurele rede van de International Francqui Professor Leerstoel 2020-21 en ontving hij de Francqui-medaille en een medaille van de UGent.

Rens Bod geeft als een ‘uomo universale van de 21ste eeuw’ vorm en richting aan de toekomst van de humane wetenschappen. Hij is hoogleraar Digital Humanities aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de internationale Society for the History of the Humanities.

De faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent en van de UAntwerpen droegen gezamenlijk prof. Rens Bod voor als kandidaat voor de Internationale Francqui Leerstoel. Van februari tot juni was prof. Bod leerstoelhouder.

De inaugurele rede werd uitgesteld vanwege COVID-19 en vond plaats op donderdag 24 juni om 16 u. in het STAM.

Herbekijk de ceremonie via ugent.be/lw/francqui

Quo Vaditis Humanities?

“The idea that the humanities and the sciences are, and have always been, separate is as much alive as ever. It structures the entrenched organization of the university; it is taken for granted in academics' everyday thinking. And yet it is wrong. It fails to fit the practice and the organization of scholarship prior to 1900, when Dilthey, Windelband and other German thinkers began to call the sciences ‘law-establishing’ (‘nomothetic’) as opposed to the allegedly ‘idiographic’ humanities. It fails likewise to fit what happened in their own time, and what has happened ever since.”

“In my inaugural lecture I will discuss shared methods, practices and virtues in the humanities and the sciences and I will show how they have migrated across disciplines. Thus linguists developed grammar formalisms that were used in designing the first programming languages, geneticists developed tools that were (also) applied to philological text reconstruction, and historians developed source-critical methods that are used in forensic science and other fields. These and other interactions suggest that virtues like formalization and precision transcend disciplinary boundaries. I will put these interactions in the wider frame of past and current thinking about the relationship between the humanities and the sciences, and argue that we need to rethink afresh the idea of the unity of disciplines and the future of the humanities.”

Medaille

Prof. Bod ontving de Francqui-medaille uit handen van prof. Dominique Willems van de Francqui-Stichting. Vicerector Mieke Van Herreweghe overhandigde de UGent-medaille.