Jaarprijzen wetenschapscommunicatie voor LW-collega’s

(22-10-2020) Vijf LW-collega’s ontvangen dit jaar een Jaarprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie.

De KVAB en de Jonge Academie reiken de Jaarprijzen uit aan onderzoekers die zich gedurende de voorbije twee jaar intensief hebben ingezet voor een concreet project rond wetenschapscommunicatie. Onder de laureaten van de Jaarprijzen selecteert de stuurgroep 1 onderzoeker - die op individuele basis kandideerde en maximaal tien jaar geleden een doctoraat behaalde - die de prijs voor ‘Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie’ ontvangt. Deze prijs wordt bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op 16 november 2020. Tot dan kan iedereen ook stemmen op hun favoriete wetenschapscommunicator voor de EOS Publieksprijs.

LW-laureaten

Marc Boone, Bruno De Wever & Eric Vanhaute (vakgroep Geschiedenis)

Marnix Beyen, Marc Boone, Bruno De Wever, Brigitte Meijns, Eric Vanhaute, Karel Van Nieuwenhuyse en Guy Vanthemsche worden onderscheiden voor hun boek ‘Wereldgeschiedenis van Vlaanderen’ dat een breed publiek bereikte en een relevant naslagwerk voor volgende geïnteresseerde generaties zal vormen.

Evelien Bracke (vakgroep Letterkunde)

Evelien Bracke wordt onderscheiden voor haar educatief onderzoeksproject 'Oude Grieken-Jonge Helden'. Vanuit haar enthousiasme voor Oudgrieks deelt zij haar kennis met groepen jongeren die daar a priori misschien minder toegang toe zouden krijgen. Deze maatschappelijk geëngageerde en slimme aanpak wordt bijzonder gewaardeerd.

Sadi Maréchal (vakgroep Archeologie)

Sadi Maréchal wordt onderscheiden voor zijn bijdrage aan het project ‘Hammam. Steaming stories’. Het project focust op de geschiedenis van badhuizen en slaat een brug tussen de westerse en islamitische leefwerelden in Vlaanderen en Brussel.

Publieksprijs

Stem op jouw favoriet voor de EOS Publieksprijs

De winnaar wordt op 16 november 2020 bekendgemaakt.

Andere UGent-laureaten

Karen Peynschaert (vakgroep Geneesmiddelenleer)

Karen Peynshaert wordt onderscheiden voor haar deelnames aan diverse wetenschapscommunicatie-events. De jury waardeert specifiek haar enthousiaste aanpak om ook kinderen en maatschappelijk kwetsbare groepen te betrekken.

Michael Tytgat (vakgroep Fysica en Sterrenkunde)

Michael Tytgat wordt onderscheiden voor het bedenken en leiden van het Cool Physics Days project. De jury heeft niets dan lof voor de trans- en interdisciplinaire aanpak om een niet-zo-evidente tak van de wetenschap (deeltjesfysica) naar het brede publiek te brengen. Op alle vlakken werd nagedacht over drempelverlagend werken en het geven van inkijk in het wetenschappelijk proces.

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door:

Wil je zelf communiceren over je onderzoek? Meer weten over wetenschapscommunicatie aan de UGent?

www.ugent.be/wetenschapscommunicatie

wetenschapscommunicatie@ugent.be