Jan Trachet (Archeologie) ontvangt Jaarprijs Wetenschapscommunicatie

(30-09-2019) Jan Trachet (Onderzoeksgroep Historische Archeologie) ontvangt de prijs voor zijn ‘Pourbus Troubadour’: een fietstocht met huiskamerlezingen door het middeleeuwse landschap.

De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken de Jaarprijzen uit aan onderzoekers die zich gedurende de voorbije twee jaar intensief hebben ingezet voor een concreet project rond wetenschapscommunicatie.

Pourbus Troubadour

Met 'Pourbus Troubadour' wil Trachet onderzoek en wetenschapscommunicatie dichter bij elkaar brengen. Met de kaart van het Brugse Vrije, geschilderd door Pieter Pourbus in 1571, als leidraad fietst hij door het Zwin. In zijn BOF-onderzoeksproject ‘mapping pourbus’ onderzoekt hij de kaart van Pieter Pourbus vanuit landschapsarcheologisch oogpunt, daarbij gebruik makend van een reeks nieuwe technieken uit de digitale cartografie. Via 'Pourbus troubadeur' test Trachet de bevindingen van zijn onderzoek aan observaties op het terrein. Deze terreinwaarnemingen combineert hij met huiskamerlezingen, waarbij hij zich per fiets verplaatst doorheen het gebied. In ruil voor één nacht kost en inwoon, geeft hij een huiskamerlezing over zijn onderzoek in de streek, met een focus op de specifieke plaats waar hij zich die avond bevindt. Zijn onderzoek kadert ook in een breder, interdisciplinair UGent-onderzoek (Vakgroepen Archeologie, Geschiedenis, Geologie) dat zich focust op de landschappelijke, economische en sociale ontwikkelingen in dit unieke middeleeuwse landschap.

EOS Publieksprijs

Dit jaar ontvangen 18 onderzoekers of onderzoeksteams uit uiteenlopende wetenschapsdomeinen een Jaarprijs voor hun creatieve en toegankelijke communicatie. Op 18 november worden ze in het Brusselse Paleis der Academiën gehuldigd. Eén van hen zal ook de nieuwe prijs voor de Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie in de wacht slepen tijdens de Prijsuitreiking. Daarnaast kan iedereen stemmen op hun favoriete wetenschapscommunicator voor de EOS Publieksprijs.


Stem op Jan Trachet voor de EOS Publieksprijs

 

Lees meer artikels over: