Judith: een Karolingische prinses in Gent?

(30-03-2023) In 2006 vonden Gentse archeologen tijdens opgravingen onder het Sint-Pietersplein de resten van zeven vooraanstaande mensen terug. Historici poneerden voorzichtig dat één van hen wel eens de eerste gravin van Vlaanderen, Judith, zou kunnen zijn...

Met die tot de verbeelding sprekende hypothese kon men toen niet veel verder. Het dossier werd bijna vijftien jaar lang geklasseerd... tot de makers van de televisiereeks Het verhaal van Vlaanderen langskwamen! 

Een multidisciplinair onderzoeksteam uit de faculteit Letteren en Wijsbegeerte bestaande uit historici, archeologen en bio-antropologen heropende het dossier: van cold case naar brandend actueel onderzoek!

En wat vertelt het nieuwste onderzoek ons nu vijftien jaar later? De resultaten worden voor de eerste keer publiek gemaakt op zondag 23 april 2023 tijdens de publiekslezing 'Judith. Een Karolingische prinses in Gent?'.

Meer info en inschrijven

De publiekslezing is een samenwerking tussen de Gentse Dienst Stadsarcheologie, het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies, het ArcheOs onderzoekslabo voor Bio-antropologie en Historische Huizen en kwam tot stand met de steun van het Maatschappelijk Valorisatiefonds van de UGent en van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte.

Ontdek in de video’s hieronder al meer over het projectteam en hun aanpak.

Contact

Stefan Meysman
stefan.meysman@ugent.be
09 331 02 28

Steven Vanderputten
steven.vanderputten@ugent.be
09 331 02 19