Laureaten Belgische preselectie van de Internationale Filosofie Olympiade zijn bekend

(11-05-2020) Ook dit jaar organiseerde de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen de Belgische preselectie voor de ‘International Philosophy Olympiad’ (IPO).

De IPO is een internationale essay-wedstrijd voor leerlingen secundair onderwijs waaraan gemiddeld 50 landen deelnemen. Elk land organiseert een nationale voorronde voor de derde graad middelbaar onderwijs en vaardigt twee leerlingen af naar de internationale finale, begeleid door twee leerkrachten middelbaar of hoger onderwijs. De voorzitters van de Belgische jury, Danny Praet en Sofie Vercoutere, zijn verbonden aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de UGent.

De 28ste Olympiade met als thema ‘Identity and Person’ zou van 21 tot 24 mei plaatsvinden in Lissabon, maar door de Corona-crisis kan de editie niet doorgaan in 2020. Ondanks de afgelasting van de IPO in Lissabon werd de Belgische preselectie online afgewerkt.

Preselectie

Net voor de Corona-lockdown begin maart konden leerlingen van de derde graad deelnemen aan de Belgische preselectie door een filosofisch essay te schrijven over 1 van de vier door de jury uitgekozen citaten. Middelbare scholen die willen deelnemen maken een eerste selectie en sturen de beste essays van hun leerlingen in. Elk essay wordt gelezen door vier gediplomeerde filosofen die elk essay een score geven. De tien beste essays worden daarna door de zeven leden van de eindjury gelezen en beoordeeld, om zo tot een eindrangschikking te komen.

De winnaars van deze editie zijn ondertussen bekend:

• Emma Nouwen van het Heilig Hart van Maria Instituut in Berlaar (goud)
  • Linh Truong van het Sint-Jozefcollege in Turnhout (zilver)
  • Stef Bracke van het Sint-Lievenscollege te Gent (brons).

De winnares schreef een filosofisch essay over de menselijke ervaring van tijd. De zilveren en bronzen medaillewinnaars dachten na over de verhouding tussen kennis en goed moreel gedrag.

De Belgische laureaten, hun familie, hun leerkrachten en directieleden worden normaal door de UGent uitgenodigd voor een ceremonie en een receptie, maar dit is in de huidige omstandigheden onmogelijk. De vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen schenkt de tien beste deelnemers een aantal boeken. De drie medaillewinnaars krijgen dit jaar een extra attentie.

Lees meer artikels over: