‘Luchtfoto 1914-1918’: ontdek het oorlogslandschap vanuit vogelperspectief

(10-11-2022) Meer dan 2.500 luchtfoto’s uit de Eerste Wereldoorlog zijn nu beschikbaar op het geoportaal ‘Luchtfoto 1914-1918’, een project van o.a. de vakgroep Archeologie. Het portaal biedt een schat aan informatie over het landschap van ruim 100 jaar geleden.

Luchtfotografie tijdens de Eerste Wereldoorlog

De luchtfoto’s werden gemaakt tijdens verkenningsvluchten van zowel geallieerde als Duitse inlichtingendiensten. Zo wilden ze meer te weten komen over de posities en intenties van de vijand. Vandaag zijn duizenden luchtfoto’s dankzij het geoportaal toegankelijk voor iedereen: streekbewoners, archeologen, historici, nabestaanden van frontsoldaten ...

Met dit bijzondere archiefmateriaal kan iedereen nu zelf aan de slag gaan. Zoom in op de kaart van West-Vlaanderen en bestudeer de overliggende historische foto’s van de frontlijnen en het achterland.

Uniek totaalbeeld

Liep er een loopgraaf door je tuin? Hoe zag het ‘niemandsland’ tussen de linies eruit? Herken je de spoorlijnen en de vliegvelden? Kijk hoe idyllische weilanden in een pokdalig kraterveld veranderen .

De samenstellers van het geoportaal selecteerden de beste beelden om de volledige provincie te bedekken. Voor de frontlinies kozen ze overlappende foto’s uit verschillende oorlogsjaren, zodat je de evolutie en vernieling van het landschap heel gedetailleerd kan volgen.

Partners

Het geoportaal is het resultaat van de samenwerking tussen de Universiteit Gent (Vakgroep Archeologie), Provincie West-Vlaanderen, In Flanders Fields Museum, Koninklijk Legermuseum (War Heritage Institute) en Imperial War Museums.

Meer info