Bezoek de faculteitsbibliotheek op Open Monumentendag

(04-09-2018) Op zondag 9 september opent de faculteitsbibliotheek haar deuren tijdens de 30ste editie van Open Monumentendag.

We verwelkomen u graag in het pronkstuk van de bibliotheek: het atrium. Dit is een binnentuin die volledig met een glazen dak werd overdekt en ingericht als bibliotheekruimte. Op een ‘zwevend’ platform dat de historische muren vrijwaart, worden op gewone werkdagen lezers aan de balie ontvangen. Tijdens Open Monumentendag ontvangen we graag bezoekers met interesse in bouwkundig erfgoed of met heimwee naar het eigen studentenverleden. Gidsen leiden u rond doorheen het doolhof van het Plateau-Rozier gebouw (het voormalige ‘Instituut der Wetenschappen’): een gidsbeurt gekruid met de nodige weetjes en anekdotes die het gebouw en de bibliotheek rijk zijn.

Tot 2012 bestond er geen faculteitsbibliotheek die naam echt waardig: 50 bibliotheekcollecties stonden verspreid over maar liefst 222 verschillende locaties op zes verschillende adressen in Gent. Na meer dan 8 jaar plannen, verhuizen, organiseren en reorganiseren werden de afgelopen maanden eindelijk de laatste 22 collecties naar het prachtig gerenoveerde Plateau-Rozier gebouw overgebracht. Met oog voor historisch detail werden alle ruimtes gerenoveerd.

700.000 boeken, 13 km legplanken in open kast, 1.000 zitplaatsen en meer dan 8.000 m² bibliotheekoppervlakte. Met deze cijfers wordt de faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte van UGent in één klap één van de grootste openkastbibliotheken in België.

• Zondag 9 september
  • Rozier 44
  • Rondleidingen om 10u00 – 10u45 – 11u15 – 12u00 – 12u45 – 13u30 – 14u15 – 15u00 – 15u45 – 16u15 – 17u00
  • Meer info Open Monumentendag