UGent medeoprichter van internationaal academisch netwerk voor boeddhisme studies

Liuzu Temple of Chan Buddhism in China (vergrote weergave)

Liuzu Temple of Chan Buddhism in China

(11-01-2018) Het ‘Tianzhu Global Network for the Study of Buddhist Cultures’ is een internationaal netwerk van universiteiten, o.l.v. The University of British Columbia, dat de studie van het boeddhisme en Oost-Aziatische culturen wil stimuleren.

De Universiteit Gent is in het netwerk vertegenwoordigd door het ‘Ghent Centre for Buddhist Studies’ o.l.v. professor Ann Heirman. De andere partners van deze internationale samenwerking zijn The University of British Columbia , The University of California-Berkeley, Harvard University, het Institut national des langues et civilisations orientales (INALCO) and McMaster University.

‘Het Tianzhu network biedt ons veel academische kansen waarvoor we heel dankbaar zijn. Het zorgt niet alleen voor meer samenwerking tussen verschillende universiteiten, het biedt ons ook de mogelijkheid om internationale workshops en conferenties te organiseren, een database te financieren, wetenschappers uit te nodigen en beurzen aan te bieden aan master- en doctoraatstudenten. Het plaatst het Ghent Centre for Buddhist Studies duidelijk op de academische wereldkaart’, aldus professor Heirman.

De oprichting van het netwerk werd mogelijk gemaakt dankzij een donatie van 4,9 miljoen Canadese dollar door de Liuzu Temple of Chan Buddhism in China. Het netwerk draagt de naam van de overleden eerbiedwaardige Tianzhu, een Chan monnik en de voormalige abt van de Liuzu Temple.  In 2013 richtte de Liuzu Temple de Tianzhu Foundation op, een fonds dat cultuur, maatschappij, spiritualiteit en wijsheid wil stimuleren door de organisatie van allerlei activiteiten, ook academisch. De partnerinstellingen zullen jaarlijks elk 105.250 Canadese dollar ontvangen om de studie van het boeddhisme en Oost-Aziatische culturen te ondersteunen, en voor de organisatie van een conferentie over de boeddhistische cultuur.

De Liuzu-donatie is een aanvulling op het bedrag van 2,5 miljoen Canadese dollar dat uitgereikt wordt door de Social Sciences and Humanities Research Council of Canada (SSHRC) ter ondersteuning van het project ‘From the Ground Up: East Asian Religions through Multi-Media Sources and Interdisciplinary Perspectives’ (gevestigd in the University of British Columbia). Dit project richt zich op de studie van boeddhistisch bronnenmateriaal, zoals teksten, artefacten, foto’s en opnames. De bronnenverzameling wil het publieke en wetenschappelijke inzicht in het boeddhisme en Oost-Aziatische culturen verhogen.

De UGent is medeaanvrager van het SSHRC From the Ground Up project (prof. Ann Heirman). Het Ghent Centre of Buddhist Studies neemt het veldwerk over tekst en beeld in boeddhistische klifgrotten op zich (clusterleider, prof. Christoph Anderl). 

Lees meer artikels over: