Lezingenreeks actuele filosofie: 'Waarheid'

(25-02-2020) Op dinsdag 25 februari start de lezingenreeks 'Actuele filosofie’ rond het thema 'Waarheid'.

Door de coronamaatregelen werden de lezingen vanaf 17 maart geannuleerd.

De vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap organiseert elk jaar een permanente vorming 'Actuele filosofie'.
De lezingenreeks heeft dit academiejaar als thema 'Waarheid'.

Deze lezingenreeks behandelt een van de meest klassieke filosofische thema’s. Denken en spreken doen we niet zomaar, we weten ons gebonden aan normen. Een van de meest fundamentele normen lijkt die van waarheid te zijn. Maar wat betekent het dat we ons gebonden weten aan waarheid? Wat gebeurt er wanneer we waarheid zelf tot onderwerp maken van ons denken? Is zoiets als een theorie over waarheid wel mogelijk?

Elk van de lezingen zal kijken hoe filosofen over deze vragen hebben nagedacht, en wat hun denken over waarheid ons kan leren over onszelf.

Programma

• 25 februari. Lorenz Demey (KU Leuven). De waarheid en niets dan de waarheid. Een inleiding op waarheidstheorieën
  • 3 maart. Fons Dewulf (UGent). Positivisme: weten zonder waarheid
  • 10 maart. Maarten Van Dyck (UGent). Foucaults geschiedenis van de waarheid
  • 17 maart. Massimiliano Simons (UGent). Het complot van de waarheid: over instituties, consensus en scepticisme
  • 24 maart. Egon Bauwelinck (UGent). De ongemakkelijke waarheid in de Dreyfus Affaire
  • 31 maart. Leen Verheyen (Universiteit Antwerpen). Literatuur: een bron van waarheid?
  • 21 april. Wim Vanrie (UGent). Wittgenstein: filosofie voorbij waar en vals
  • 28 april. Jana De Kockere (UGent). Waarom we niet altijd de waarheid willen: van Plato's schriftkritiek naar de Madres de Plaza de Mayo
  • 5 mei. Roland Breeur (KU Leuven). Liegen en verbeelding
  • 12 mei. AuwLa (Vereniging voor geschreven en gesproken woord). Dichtend bij de waarheid

Plaats en uur

Alle lezingen vinden plaats in Auditorium 4 Jaap Kruithof (Blandijnberg 2), van 19.30 tot 21 uur.

Meer info via de website.

Lees meer artikels over: