Immersieve expo en lezingen

Virtuele bootreis langs virtuele ZwingeulOp het snijpunt van land- en zeewegen ontwikkelde Brugge zich tot dé laatmiddeleeuwse metropool van Europa. De middeleeuwse weerklank van Brugge had alles te maken met haar voorhavens, gelegen langsheen de Zwingeul. Het was dat netwerk van voorhavens die een poort op de wereld vormden.

Na jarenlang interdisciplinair archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent worden de verdwenen Zwinhavens nu voor het eerst virtueel opnieuw tot leven gewekt.

De tentoonstelling in de exporuimte en in het kijkcentrum van het Zwin Natuur Park brengt de bezoekers via virtuele realiteit (VR) en verhoogde realiteit (AR) naar de Zwinhavens van toen. Een centrale maquette toont de evolutie van de Zwingeul en de havens via AR-projectie. Ook de dagelijkse activiteiten in de toenmalige havens komen opnieuw tot leven. Bezoekers maken tijdens de tijdreis ook een virtuele boottocht vanuit de Noordzee door de Zwingeul langs Sluis naar Brugge in een immersieve ruimte. Door de VR-kijkers in het kijkcentrum van het Zwin Natuur Park vlieg je als een vogel over het Zwin en ontdek je zo de landschapsevolutie van deze Europese topnatuur.


Lezingen

Meer weten over het wetenschappelijk onderzoek dat aan de grondslag ligt van de immersieve expo? Prof. Wim De Clercq en dr. Jan Trachet geven meer uitleg en een blik achter de schermen van deze hoogtechnologische tentoonstelling:

  • 11.00-12.00 uur: lezing door prof. Wim De Clercq
  • 14.30-15.30 uur : lezing door prof. Wim De Clercq
  • 16.30-17.30 uur: lezing door Jan Trachet

Wim De Clercq is verbonden aan de vakgroep Archeologie en is gespecialiseerd in de historische archeologie van Noord-West-Europa.

Jan Trachet is postdoctoraal medewerker van de vakgroep Archeologie, en is gespecialiseerd in het middeleeuwse maritieme landschap van de Zwinstreek.

Bij inschrijving via infinitum kan je aanduiden of je deelneemt aan een van de lezingen (het gaat steeds om dezelfde lezing, je hoeft dus maar 1 keer in te schrijven).

Alle lezingen zijn volzet. Dit heeft te maken met de capaciteit van de zalen die mogelijk is in een covid-context. Je kan inschrijven op een wachtlijst, wanneer we meer mensen mogen toelaten, brengen we je op de hoogte. Uiteraard welkom om bij onze experten aan de kijkers langs te gaan voor deskundige uitleg!