Mijn rol als voorzitter van de examencommissie

  • Van zodra de examencommissie door de faculteitsraad is samengesteld, verzorgt de voorzitter, hierin bijgestaan door de facultaire studentenadministratie (FSA), alle nodige communicatie met de leden van de examencommissie.
  • De voorzitter zit de examencommissie voor, zowel tijdens de eerste zitting als tijdens de tweede zitting. De voorzitter waakt over de correcte toepassing van de procedures en van alle reglementaire bepalingen tijdens beide zittingen. De voorzitter heeft stemrecht en waakt over het stemverloop tijdens de zittingen. Voor een doctoraat op artikels zijn er enkele specifieke criteria.
  • De voorzitter maakt de examenbeslissing onmiddellijk na de deliberatie publiek bekend, aansluitend op de tweede zitting.
  • Aan de UGent worden er in het kader van een doctoraat geen graden van verdienste toegekend of felicitaties geproclameerd. De doctoraatsstudent slaagt of slaagt niet. Bij een positieve beslissing ontvangt de doctoraatsstudent het diploma, een baret en een cadeautje van de faculteit.