Stappenplan voor een geslaagd tweede semester

Stap 1: ga naar de feedback voor elk vak waarvoor je geen credit (= 10/20 of meer) hebt behaald.

Stap 2: evalueer waar het fout is gegaan bij het studeren.

Stap 3: maak een planning voor het tweede semester.

Stap 4: vraag een individueel adviesgesprek aan bij je studiebegeleider.

Stap 5: heb je specifieke problemen?

Stap 1: ga naar de feedback voor elk vak waarvoor je geen credit (= 10/20 of meer) hebt behaald.

  • Wat? bespreking van en toelichting bij je examen. Je kan vragen stellen over je fouten en leert zo hoe je het de volgende keer beter kan doen. Je ziet ook hoe de examens worden gecorrigeerd, hoe een goed antwoord er kan uitzien, welke onderdelen van het examen (de meerkeuzevragen, de open vragen, de oefeningen, …) wel goed zijn gegaan, …
  • Wanneer? Zie overzicht. Vaak wordt ook nog extra info gegeven via het vak op Ufora.
  • Voorbereiden? De feedbackwijzer kan je helpen om goed voorbereid naar een feedbackgesprek te gaan, om er zo veel mogelijk uit te leren. Neem notities, die je later nog eens kan nalezen.

Stap 2: evalueer waar het fout is gegaan bij het studeren.

Denk na wat er zeker anders moet in het tweede semester.


Hulpbronnen?

Stap 3: onderneem actie.

  • Hulp nodig bij het plannen?
  • Op zoek naar een efficiënte studiemethode?

Stap 4: individueel adviesgesprek bij je studiebegeleider.

Heb je nog vragen? Lukt het niet om je aan je opgestelde planning te houden? Heb je geen idee waar het fout is gegaan in het eerste semester of weet je niet wat je kan verbeteren aan je manier van studeren? Maak een afspraak bij je studiebegeleider.

Stap 5: heb je specifieke problemen?

  • Last van uitstelgedrag, faalangst, stress, piekeren of spreekangst? Volg een training van de afdeling Studieadvies. Deze trainingen zijn gratis, maar inschrijven is verplicht en kan vanaf 5 februari.
  • Voor de studenten van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte is er ook een sessie ‘Uitstelgedrag aanpakken’, gegeven door Annick Eelbode (UGent-studentenpsycholoog) op dinsdag 5 maart om 19u30 in auditorium 3, Suzanne Lilar (Blandijnberg, gelijkvloers). Inschrijven is niet nodig.
  • Heb je een leerstoornis of een functiebeperking of ben je chronisch ziek en heb je nog geen Bijzonder Statuut aangevraagd? Dit kan vanaf 12 februari en ten laatste op 22 maart via Oasis. Voor vragen over het Bijzonder Statuut kan je contact opnemen met functiebeperking.lw.talen@ugent.be (talenopleidingen) of functiebeperking.lw.niettalen@ugent.be (niet-talenopleidingen).
  • Heb je nood aan taaladvies of aan psychologische hulp of wil je een afspraak maken bij een studentenarts, …? Bekijk dan het aanbod op de ‘Wel-in-je-vel’-pagina.



Tot slot: ben je niet helemaal zeker of je je huidige opleiding wel wil voortzetten? Informeer je over alle mogelijkheden via deze flowchart.


Twijfel je over je studiekeuze, of heb je vragen over je curriculum/traject? Maak een afspraak met je trajectbegeleider. Omwille van leerkrediet en studievoortgangsbeleid is het niet zinvol om een nu al besliste overstap uit te stellen naar volgend academiejaar.