Tine Verhoeven, redacteur/researcher VRT
(afgestudeerd in 2014)
Toen ik 18 was, wist ik heel goed dat ik iets in de journalistiek wilde doen. Ik heb daarom ook heel lang getwijfeld tussen de opleiding journalistiek aan de hogeschool of de opleiding geschiedenis aan de UGent. Ik had wat opzoekingswerk gedaan, en zo kwam ik te weten dat veel journalisten zelf geschiedenis hadden gestudeerd. Zij haalden vooral het argument aan dat de opleiding geschiedenis je een algemene basis geeft, én dat het je leert met een kritische blik naar de wereld te kijken. Dat waren voor mij al twee argumenten extra om toch voor geschiedenis te kiezen.
Ik ben met veel enthousiasme aan de opleiding begonnen. Omdat ik mijn toekomst als journalist in mijn achterhoofd hield, heb ik vaak onderwerpen en vakken gekozen die mij ook in die richting zouden ontwikkelen. Doorheen de opleiding moet je veel keuzes maken. Je kiest je favoriete historische periodes, en daarbinnen kan je ook nog eens je eigen interesses uitlichten. Wil je je focussen op de politieke, economische, sociale, culturele of wat weet ik nog allemaal invalshoek? Dat kan! Je kan echt voor jezelf uitmaken wat je specialiteit wordt, en daardoor kan je je onderscheiden van de rest. Tijdens de opleiding word je opgeleid om op je eentje een onderzoek op te starten en dat in goede banen te leiden. Dat kan soms heel overweldigend zijn. Er zijn immers zoveel onderwerpen, zoveel bronnen, zoveel archieven, enz.
Ik wist al vrij snel dat ik na mijn studies (politiek) journalist wilde worden. Toch wou ik ook graag nog iets bijstuderen. De master Europese Studies bood een stage aan in hun programma. Eentje daarvan was op de VRT; daar had ik mijn pijlen op gericht. Ik wilde sowieso ook nog een politieke verdieping, omdat ik toen nog altijd dacht dat mijn toekomst in de journalistiek lag. Na mijn tweede master heb ik nog voor 4 maanden een vrijwillige stage gedaan op de VRT. Na die periode ben ik daar als interim kunnen beginnen.
Vandaag werk ik voor de talkshow “Vandaag”. Dat is een praatprogramma voor één, geproduceerd door de nieuwsdienst van VRT. Als redacteur zoek ik elke dag mee naar items waar mensen die dag echt door geraakt zijn, of waar ze over gepraat hebben. Dat is niet altijd even evident omdat er op sommige dagen ook echt niets gebeurt. Van zodra de programmatie klaarligt, begin ik aan de voorbereiding van het item voor die avond. Dat gaat van research in beeldarchieven, krantenarchieven, tot een telefonisch interview met de gast. Daarna schrijf ik het scenario voor de host en help ik de monteur met de beelden die tijdens het gesprek zullen getoond worden. ’s Avonds is er een generale repetitie waarbij ik dan de rol van mijn gast vertolk. En rond 20u45 ontvang ik dan mijn gast, ik brief hem/haar over het gesprek, en dan zijn we klaar voor opname! Er komt wel wat bij kijken, het zijn lange dagen, maar het geeft ontzettend veel voldoening. Zeker wanneer één van je eigen ideeën het programma heeft gehaald.
Ik ben steeds in de media actief geweest. Je kan mijn beroep omschrijven als redacteur en/of researcher. Ik ben even actief geweest voor Het Journaal (VRT), maar ik heb al snel de overstap gemaakt naar infotainmentprogramma’s: Voor Hetzelfde Geld, Van Gils & Gasten, Factcheckers, en nu de talkshow Vandaag. Het is dus een mix tussen actualiteit en entertainende televisie maken.
Als historicus kan je heel snel veel info verzamelen, die info ordenen én analyseren waarna je er de essentie correct uit kan halen.
Het is niet zo dat je als historicus wordt opgeleid om in de media te gaan werken. Dat is een optie, maar je moet dan wel vooral zelf je weg daarin vinden. Als ik er nu op terugkijk, dan heb ik wel heel veel vaardigheden uit mijn opleiding kunnen halen die mij nog steeds goed van pas komen. Zo kan ik heel snel een expert worden over een onderwerp. Dat is broodnodig als je elke dag een praatprogramma in elkaar moet steken. Als historicus kan je heel snel veel info verzamelen, die info ordenen én analyseren waarna je er de essentie correct uit kan halen. Als historicus leer je tijdens je opleiding om heel precies te zijn. Je zoekt soms uren naar een cijfer, een quote of een verwijzing naar iemand of een gebeurtenis. Vaak vind je die dingen alleen maar door ontzettend nauwkeurig te zijn. In het begin vraagt dat wel nog tijd, maar na vier jaar opleiding geschiedenis ben je eigenlijk een ware zoekmachine geworden. Die skills maken voor mij vandaag echt het verschil. Mijn achtergrond in de Europese politiek komt mij ook nog van pas, maar dat is toch meer toegepaste kennis. Al heeft het mij wel nog meer geleerd om de huidige maatschappij door een objectieve en kritische blik te bekijken.
Ik ben 3 jaar lang actief geweest in de studentenvereniging van de opleiding geschiedenis: VGK. Dat was een hele mooie periode, waarin ik vooral heb geleerd om samen te werken met veel mensen. Ik was hoofdredacteur van ons tijdschrift, en dan moet je wel openstaan voor verschillende meningen, want voor de ene is het goed en voor de andere helemaal niet. Dus het kunnen omgaan met verschillende meningen én mensen, dat is echt wel nodig als je op een grote redactie werkt. Je moet er ook assertief voor zijn, en dat is iets wat je in een studentenvereniging wel leert, al waren wij een hele brave groep 😉.
Ik zeg ook met trots dat ik een historicus ben, zeker wanneer ik iemand in de media ontmoet die ook geschiedenis heeft gestudeerd.
Ik ben heel blij dat ik de opleiding geschiedenis gevolgd heb en ben er echt van overtuigd dat die mij gemaakt heeft tot wie ik vandaag ben. Ik zeg ook met trots dat ik een historicus ben, zeker wanneer ik iemand in de media ontmoet die ook geschiedenis heeft gestudeerd. Mijn huidige baas heeft ook geschiedenis gestudeerd, en dan merk je meteen gelijkenissen. Wat is de actualiteit van de dag? Wat is de essentie? Met wat kunnen we een verhaal maken?
Wat ik meegeef aan toekomstige historici? ‘Geniet ervan!’. Je hebt de opleiding gekozen voor een reden. Omarm ze, en ga op ontdekkingstocht naar jezelf. Je zal zien dat je er achteraf als een rijk iemand bent uitgekomen. Figuurlijk dan 😉. Je mag een duidelijk toekomstbeeld hebben, ik had dat ook. Maar verlies je daar niet in. De kansen zullen zich aandienen, en je gevoel zal zeggen waar je voor moet springen en voor wat niet. Je zal jezelf wel eens tegenkomen, maar probeer dan naar ‘the bigger picture’ te kijken. Dat is wat ze je nu eenmaal zullen aanleren.