Bachelor in de geschiedenis

Voorstelling van de opleiding

De geschiedenisopleiding aan de Universiteit Gent vormt historici met een onderzoeksgerichte attitude en een brede blik op de wereld. Als afgestudeerde historicus beschik je niet alleen over een goede kennis van de humane en sociale wetenschappen en van de geschiedenis, en over een kritisch inzicht in maatschappelijke processen en structuren. Je hebt eveneens een wetenschappelijk kritische houding tegenover het verleden en het heden, je kunt op zelfstandige basis historisch onderzoek verrichten, je kunt de resultaten van wetenschappelijk onderzoek (schriftelijk en mondeling) voorstellen aan een breed publiek en je kunt deelnemen aan het hedendaags maatschappelijk debat.

 

Cursusmateriaal

 

Lesopnames

Studenten aan het woord

Onze studenten leggen graag aan je uit wat het betekent om te kiezen voor een opleiding Geschiedenis. Ontdek hun verhaal in de filmpjes hieronder.

 

 

Internationale ervaring

Aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte krijgt iedereen de kans om tijdens zijn/haar studies naar het buitenland te gaan. Binnen alle opleidingen van de faculteit kan je in je derde bachelorjaar op uitwisseling vertrekken.

Lees meer

Alumni aan het woord

Lees de inspirerende getuigenis van een alumnus.

Veelgestelde vragen

Normaal zijn de infodagen het moment om veel vragen te stellen. Daarom hebben we alvast de meest gestelde opgelijst. Met antwoord uiteraard.

Welke vakken moet je in het secundair onderwijs gevolgd hebben?

Het is niet nodig om bepaalde vakken gevolgd te hebben in het secundair onderwijs.

Welke voorkennis is handig?

Voldoende kennis van Nederlands, Frans en Engels zijn nodig voor de verwerking van literatuur en bronnenmateriaal in taken.

Welke zijn de moeilijkste vakken in het eerste jaar?

‘Historische kritiek’ en ‘Wijsbegeerte’ (omwille van de omvang) en de historische praktijkvakken zijn de moeilijkste vakken.

Waar moet je goed in zijn?

Je moet in staat zijn om logisch en kritisch te denken, zelfstandig te werken en je moet goed zijn in talen (inclusief Nederlands schrijven).

Op welke manieren krijg je les?

De voornaamste didactische werkvormen zijn hoorcolleges en werkcolleges (inclusief zelfstandige oefeningen).

Hoeveel tijd moet je wekelijks voor de studie voorzien?

In het eerste jaar reken je best op – inclusief de lesuren – minimaal 40 uur studiewerk.

Is er een stage?

In het derde jaar kan je via een ‘praktijktraject publieksgeschiedenis’ of een ‘praktijktraject archivistiek’ een stage volgen. Er wordt ook een ‘praktijktraject onderwijs’ aangeboden, dat voorbereidt op de Educatieve Master in de Geschiedenis. Ook binnen het masterprogramma kan je als keuzevak een stage volgen.

Zijn er brugprogramma’s?

Lees alles over het schakel-, en voorbereidingsprogramma tot de master Geschiedenis.

Contact

Kom langs op de infodag op zaterdag 12 maart 2022 of op een van de andere infomomenten .