Hannes Van Raemdonck, Public Relations Manager bij Huawei België & Luxemburg

Ik wilde Chinees studeren omdat het eens iets anders was. Alles wat met exacte wetenschappen te maken had, vond ik als tiener sowieso verschrikkelijk. Dat ik talen wilde studeren, was dus een evidentie. Op de middelbare school had ik een leerkracht Grieks die Chinese les had gevolgd, en hij heeft me op het idee gebracht. Ik merkte ook dat China op dat moment als wereldmacht aan het opkomen was. Ik heb mijn keuze dus gemaakt uit interesse voor de taal, maar ook om pragmatische redenen: ik wilde achteraf iets zijn met mijn talenkennis. Vanuit die filosofie heb ik ook voor de minor Bedrijfskunde en Economie gekozen.

Het heeft een eindje geduurd voor ik wist wat ik met dat Chinees zoal kon gaan doen. De arbeidsmarkt voor Chinese bedrijven in België is de laatste jaren erg geëvolueerd, maar toen was dat allemaal nogal vaag. Ik wist wel dat ik in een bedrijfsomgeving wilde werken. De algemene basis daarvoor heb ik meegekregen dankzij mijn minor Bedrijfskunde en Economie. Na mijn masterjaar ben ik via een beurs nog een jaar in China gaan studeren. Door daar te wonen heb ik wel een beter beeld gekregen van wat mijn toekomstmogelijkheden waren. Na dat jaar heb ik in Brussel een eenjarige specialisatie in ‘China Business Development’ gevolgd. Voor mijn stage tijdens die opleiding had ik al bij Huawei gesolliciteerd, maar er was op dat moment geen plaats. Ze hebben daar wel mijn cv bewaard, en toen ik afstudeerde, contacteerde Huawei me met een jobaanbieding.

"Met mijn talenkennis kan ik bruggen leggen tussen verschillende talen en culturen en de beide kanten van het verhaal begrijpen als tussenpersoon."

Nu werk ik dus sinds een aantal jaar als PR-manager voor Huawei België en Luxemburg. Mijn job bestaat erin om de relatie met drie groepen stakeholders te onderhouden: de overheden, handelsassociaties en de pers. Ten opzichte van de overheden moeten we werken aan de perceptie van ons bedrijf en ervoor zorgen dat zij begrijpen wat voor bedrijf we zijn en wat we willen bijdragen aan de maatschappij, zodat er geen misverstanden ontstaan. Wat handelsassociaties betreft, zorgen we ervoor dat de belangen van onze industrie en onze positie binnen industriële ontwikkelingen vertegenwoordigd zijn. Ten slotte is het mijn taak om de pers op de hoogte te houden en uit te nodigen voor persconferenties of evenementen.

Mijn job draait rond communiceren. Dat is eigenlijk het enige wat ik doe. Taal en cultuur zijn belangrijke middelen om boodschappen over te brengen. Als je elkaar simpelweg niet verstaat, of je moet in een gebrekkige tussentaal communiceren, ontstaan er gemakkelijk misverstanden. Met mijn talenkennis kan ik bruggen leggen tussen die verschillende talen en culturen en de beide kanten van het verhaal begrijpen als tussenpersoon. Dat is een kunst die de opleiding OTC mij heeft bijgebracht. Ook de uitwisselingsreis naar China die ik in het derde bachelorjaar heb gemaakt, is cruciaal geweest. Je kunt veel uit boeken halen, maar je leert pas echt hoe je met mensen uit andere culturen kunt omgaan als je zelf gezien hebt hoe het er in die cultuur aan toe gaat. Ik communiceer vaak met Chinezen en zij hebben een heel andere perceptie van bepaalde concepten dan wij; ik vind het interessant om die verschillen te zien. Het fijne aan mijn job is de onvoorspelbaarheid en de diversiteit: ik weet nooit zeker hoe mijn werkdag zal verlopen. Als een telecomoperator een beslissing maakt die invloed heeft op ons bedrijf, moet ik daar meteen op springen. Ook intern is er altijd wel iets te beleven: Chinezen wachten niet. Hun levensfilosofie is om elke dag beter te doen dan de vorige, en dat is in ons bedrijf ook zo.

"Het nauwe contact met medestudenten en proffen en de persoonlijke aanpak die eigen is aan een kleine richting als OTC, vond ik erg waardevol; je haalt veel meer uit de opleiding als je je proffen rechtstreeks kunt aanspreken."

De opleiding Oosterse Talen en Culturen was meer dan een opleiding voor mij. Naast de kennis van het Chinees, die ik nog elke dag kan gebruiken, hebben mijn studies me op persoonlijk vlak veel bijgebracht. Ook het nauwe contact met medestudenten en proffen en de persoonlijke aanpak die eigen is aan een kleine richting als OTC, vond ik erg waardevol; je haalt veel meer uit de opleiding als je je proffen rechtstreeks kunt aanspreken. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik studenten aanraden om hun kennis te onderhouden. Als je dat doet, kun je een mooie carrière uitbouwen in de Chinese bedrijfswereld.