Praktisch Italiaans 4

Rooster

Eerste semester schrijf in

(1) OT: datum oriëntatietest

(2) Waar? In deze kolom staat in welk lokaal of auditorium de cursus doorgaat. Gedetailleerde info vindt u in het onderdeel "Wegbeschrijving".

(*) Mededeling: Het UCT zal alle redelijke middelen inzetten om de beschikbaarheid van cursussen zo snel mogelijk op de site weer te geven. Om technische redenen kan hierin echter enige vertraging optreden, waardoor een cursus te lang onterecht op "vrij" blijft staan. Gelieve deze kolom dan ook te beschouwen als een hulpmiddel en niet als een garantie dat de cursus nog effectief beschikbaar is.   Indien een cursus toch volzet zou zijn op het moment van uw inschrijving, zal u hier uiteraard zo snel mogelijk over ingelicht worden.

Inhoudelijke informatie

Vereiste voorkennis:
U hebt al een vrij goede kennis van het Italiaans, u kunt in het Italiaans alles goed verstaan zelfs wanneer er snel gesproken wordt.
U kan vrij vlot deelnemen aan een gesprek in het Italiaans over onderwerpen die u vertrouwd zijn (werk, hobby's, werk, …).
U kunt daarbij ook samengestelde zinnen gebruiken.

U beheerst de volgende werkwoordstijden: l'indicativo presente, il futuro semplice, il condizionale semplice, l'imperativo (tutte le forme), il condizionale composto, il passato prossimo, l'imperfetto, il congiuntivo presente, la forma passiva.
Daarnaast is ook de beheersing van volgende grammaticale elementen belangrijk: i pronomi personali, possessivi, diretti, indiretti, combinati; i gradi di comparazione, i pronomi relativi, gli avverbi.

U kent wel de congiuntivo presente maar nog niet de andere tijden van de congiuntivo.

U legt een oriëntatietest af in de eerste les.

Doelstelling: zie "Inhoud"

Inhoud:

 • Spreekvaardigheid: Spreekoefeningen zijn een belangrijk luik van deze cursus. Veel grammaticale oefeningen zullen op een communicatieve manier verlopen. De verschillende soorten mondelinge oefeningen (per twee, in kleine groepjes, klassikaal, discussie/debat) zorgen ervoor dat u ook de woordenschat actief inoefent. Er wordt verder gewerkt aan de uitspraak, de intonatie en het spreekritme. Aan het einde van deze cursus kunt u onvoorbereid deelnemen aan een gesprek in het Italiaans.
 • Luistervaardigheid: De lessen maken zoveel mogelijk gebruik van authentiek luistermateriaal (opnames van radio/TV). U kunt hierbij ook complexere redeneringen volgen, aangenomen dat het onderwerp u vertrouwd is.
 • Leesvaardigheid: Er worden voornamelijk authentieke teksten gelezen. Op het einde van de cursus kan u artikels lezen die betrekking hebben op actuele thema's waarbij de schrijver een eigen standpunt inneemt.
 • Schrijfvaardigheid: Via praktische schrijfoefeningen oefent u de grammatica en de woordenschat zo realistisch mogelijk in. Dit aspect komt vooral aan bod in de huistaken. Enkele voorbeelden: een genuanceerde klachtenbrief schrijven, het vervolg van een verhaal schrijven in de verleden tijd, een mening verdedigen … Hierbij gaat vooral veel aandacht naar het correct gebruik van de tijden.
 • Woordenschat: Elk hoofdstuk behandelt een specifiek thema waarbinnen de woordenschat uitgebreid wordt en ook bepaalde grammaticale items behandeld worden. Er zal ook aandacht besteed worden aan idiomatische uitdrukkingen en vaste collocaties. Er zal ook ingegaan worden op zakelijk Italiaans.
  Via het digitaal leerplatform kan de woordenschat en de grammatica ook nog eens thuis in de vorm van online oefeningen ingestudeerd worden.
  Enkele thema's uit deze cursus zijn: l'arte, la tecnologia, il traffico, la vita in città, l'italiano professionale…
 • Specifieke grammaticale items: De tijden van de congiuntivo (presente/imperfetto/passato e trapassato), il periodo ipotetico (zinnen ingeleid door SE), de voegwoorden (+indicativo/congiuntivo), het herkennen van de passato remoto, la concordanza dei modi/tempi, i modi indefiniti (gerundio/participio/infinito).

Begintest: Ja

Administratief

Cursusafkorting : PI4

Programma: VTO

Prijzen

Prijscategorie: B

Nuttige info

Handboek: UCT handboek. U krijgt dit handboek tijdens de les van uw docent.

Aanbevolen werken:

 • Brinker H. (2011) : Prisma Grammatica Italiaans, Utrecht : Het Spectrum
 • Cappelletti L. (1997) : Bescherelle: Les verbes Italiens, Paris : Hatier
 • Prisma mini Italiaans, Utrecht: Het Spectrum
 • Prisma Woordenboek Italiaans - Nederlands, Utrecht: Het Spectrum
 • Prisma Woordenboek Nederlands - Italiaans, Utrecht: Het Spectrum

Aanbevolen werken - extra informatie: Wanneer u één of meer van deze boeken aankoopt bij Standaard Boekhandel, Kouter 31, 9000 Gent krijgt u 10% op de officiële prijs. Zeg bij aankoop dat u UCT-student bent.

Overzicht

ERK: B2

Aantal lesuren : 30

Periode: 1e sem.

Uren per week : 1x2 of/or 1x2,5

Cursusboek verkrijgbaar bij: UCT

Voor wie?: Iedereen