Nederlands voor anderstaligen 2 (dag)

Cursus volzet? Neem dan contact op met het UCT.

Rooster

Eerste semester schrijf in

Tweede semester schrijf in

Zomer schrijf in

(1) OT: datum oriëntatietest

(2) Waar? In deze kolom staat in welk lokaal of auditorium de cursus doorgaat. Gedetailleerde info vindt u in het onderdeel "Wegbeschrijving".

(3) Wanneer? Legende dagen en periodes

(*) Mededeling: Het UCT zal alle redelijke middelen inzetten om de beschikbaarheid van cursussen zo snel mogelijk op de site weer te geven. Om technische redenen kan hierin echter enige vertraging optreden, waardoor een cursus te lang onterecht op "vrij" blijft staan. Gelieve deze kolom dan ook te beschouwen als een hulpmiddel en niet als een garantie dat de cursus nog effectief beschikbaar is.   Indien een cursus toch volzet zou zijn op het moment van uw inschrijving, zal u hier uiteraard zo snel mogelijk over ingelicht worden.

Inhoudelijke informatie

Vereiste voorkennis:

 • U wil Nederlands leren en hebt al een beperkte voorkennis of u hebt al kennisgemaakt met Nederlands via de cursus niveau 1.
  • U bent in staat een kort en eenvoudig gesprek te voeren in het Nederlands. U kan bijvoorbeeld de weg uitleggen, over uzelf vertellen en inlichtingen vragen.
  • Wanneer iemand u traag en duidelijk aanspreekt, over een vertrouwd onderwerp, begrijpt u hem of haar.
 • U hebt in de eerste plaats praktische kennis van het Nederlands nodig in het dagelijkse leven.

Doelstelling: zie "Inhoud"

Inhoud:

 • Spreekvaardigheid: interactie is een heel belangrijke doelstelling van de cursus. Alle grammaticale structuren en communicatieve vaardigheden (b.v. naar de dokter gaan, een bankrekening openen en een hotelkamer reserveren) worden ingeoefend zodat u ze vlot kan gebruiken in het dagelijkse leven. Klasgesprekken worden afgewisseld met discussies in kleine groepjes of spreekoefeningen per twee.
 • Luistervaardigheid: in de lessen wordt frequent gewerkt met semi-authentiek luistermateriaal: via gerichte luisteropdrachten leert u omgaan met eenvoudige gesproken boodschappen.
 • Leesvaardigheid: u maakt kennis met korte teksten en leert de nodige informatie uit de tekst halen.
 • Specifieke grammaticale items: de cursus breidt de basisgrammatica uit. In dit niveau komt de vorming van complexe zinnen aan bod (bijzinnen met 'omdat', 'terwijl', de indirecte rede), de relatiefzin en leert u de verschillende werkwoordvormen voor het verleden (perfectum/VTT en imperfectum/OVT) vlot gebruiken.
 • Thema's: u maakt onder andere kennis met België en Vlaanderen (enkele steden, bezienswaardigheden, de organisatie van de federale staat).

Begintest: Ja

Administratief

Cursusafkorting : NVA2dag

Programma: NVA

Prijzen

Prijscategorie: A

Nuttige info

Mededeling: De datum van de oriëntatietest (voor studenten Nederlands voor Anderstaligen 2 t.e.m. 6 die niet geslaagd waren) staat op het inschrijvingsbewijs.

Handboek: Dominique Neyts, Sien Vande Ryse & Eveline Mainil (2021) ENT2R – 2 - Nederlands voor Anderstaligen - Niveau 2 - Pelckmans Pro. Paperback ISBN 978-94-6401-458-7

U krijgt dit handboek tijdens de les van uw docent.

Aanbevolen werken:

 • Van Dale Beeldwoordenboek, Utrecht: Van Dale
 • Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands als tweede taal, Utrecht: Van Dale
 • Van de Toorn-Schutte J. (2004): Eenvoudige Basisgrammatica NT2 - Amsterdam: Boom

Aanbevolen werken - extra informatie: Wanneer u één of meer van deze boeken aankoopt bij Standaard Boekhandel, Kouter 31, 9000 Gent krijgt u 10% op de officiële prijs. Zeg bij aankoop dat u UCT-student bent.

Overzicht

ERK: A2+

Aantal lesuren : 60

Periode: zie rooster

Uren per week : 5 x 3

Cursusboek verkrijgbaar bij: UCT

Voor wie?: Iedereen