Inschrijven: Nederlands voor anderstaligen

Inleiding

Voor de dagcursussen en de algemene oriëntatietest kan u tot 2 weken voor de start van de cursus online inschrijven. Daarna kan u nog inschrijven in het inschrijvingssecretariaat. U kan dan niet meer via een overschrijving betalen.

Uitzonderlijk:
 • Voor de dagcursussen van januari 2019 kan er tot en met 20/12/2018 online worden ingeschreven.
 • Studenten avondcursussen: de algemene oriëntatietest van zaterdag 2/2/2019 start om 13:30 in plaats van 9:00.

Voor de avondcursussen van het tweede semester kan u online inschrijven tot en met 25/1/2019. Na die datum kan u enkel nog in het inschrijvingssecretariaat inschrijven. Om zeker te zijn van uw plaats in de cursus betaalt u dan onmiddellijk met uw bankkaart of uw kredietkaart.

Opgelet!

 1. U heeft pas een plaats in de cursus als het volledige cursusgeld is betaald. Het UCT had graag de betaling twee weken voor de start van de cursus ontvangen.
 2. U kunt zich al inschrijven voor een vervolgcursus voor het einde van uw huidige cursus. U bent immers niet automatisch ingeschreven voor een vervolgcursus. Indien u niet geslaagd bent voor de eindtest kan u deelnemen aan de verplichte oriëntatietest of kosteloos uw inschrijving voor het volgende niveau annuleren.

Mag ik een cursus volgen aan het UCT?

Ja, als u middelbaar onderwijs heeft gevolgd of in uw laatste jaar middelbaar onderwijs zit. Bovendien moet u voor het beginnersniveau Nederlands voor anderstaligen een basiskennis Engels of Frans hebben.

Sommige cursussen (bijvoorbeeld Nederlands voor uitwisselingsstudenten) zijn echter voor specifieke doelgroepen voorbehouden.

U kan maximum drie keer inschrijven voor eenzelfde cursus.

Hoe schrijf ik mij in?

U kan op twee manieren inschrijven:

 • U komt persoonlijk naar het inschrijvingssecretariaat tijdens de openingsuren en brengt uw elektronische identiteitskaart mee.
 • U schrijft zich in via deze website.

Voor welk niveau schrijf ik me in?

  1. Ik ken nog geen Nederlands.

   U schrijft u in voor ‘Nederlands voor Anderstaligen niveau 1’.

  2. Ik ken al Nederlands maar heb nog nooit les gevolgd aan het UCT.

    1. Ik wil een intensieve dagcursus volgen.

     U schrijft in voor een algemene oriëntatietest die u op dinsdagnamiddag om 13 uur kan afleggen.
     Er is geen test op 25/12/2018, 1/1/2019, 5/3/2019, 9/4/2019, 16/4/2019, 2/7/2019, 9/7/2019, 16/7/2019, 23/7/2019 en 13/8/2019

     U betaalt 50 Euro voor deze test. Deze kosten worden nadien van uw cursusgeld afgetrokken als u inschrijft voor een cursus.

     U krijgt na de test onmiddellijk uw resultaat, waarna wij u dan ook in het juiste niveau inschrijven. Het resultaat van deze test is bindend.

    2. Ik wil een avondcursus volgen.

     U schrijft in voor het niveau dat volgens u het best bij u past. Het UCT schrijft u dan ook automatisch in voor de algemene oriëntatietest op zaterdagvoormiddag. U vindt de datum van deze test onder de kolom OT op de cursusbeschrijving van de avondcursus die u zult volgen.

   1. Ik ben geslaagd voor de eindtest.
    U bent geslaagd als u 10/20 op uw eindtest hebt behaald.
    U schrijft best lang genoeg vooraf in omdat de plaatsen beperkt zijn. U wacht dus niet het resultaat van uw eindtest af.
   2. Ik ben niet geslaagd voor de eindtest.
    1. Als u 5/20 of minder hebt behaald, raadt het UCT u aan om een minder intensief traject te volgen. U kan gedurende zes maanden geen cursussen meer aan het UCT volgen.
    2. U hebt 6, 7, 8 of 9/20 behaald.
     U kan het niveau waarvoor u niet bent geslaagd, herhalen. U kan ook inschrijven voor de vervolgcursus, minstens drie weken thuis studeren en de oriëntatietest van de vervolgcursus afleggen. U bent geslaagd als u 10/20 hebt behaald. Als u 5/20 of minder heeft behaald, raadt het UCT u aan om een minder intensief traject te volgen. U kan gedurende zes maanden geen cursussen meer aan het UCT volgen.
  3. Ik heb al les gevolgd aan het UCT meer dan één jaar geleden.

   Zie punt 2.

  Tot wanneer kan ik inschrijven?

  U kunt inschrijven zolang er nog effectieve plaatsen zijn. Om zeker te zijn van een plaats schrijft u dus best zo snel mogelijk in.

  Voorbereidend Jaar Nederlands

  Op deze pagina vindt u onze speciale flyer Voorbereidend Jaar Nederlands met meer informatie over de specifieke inschrijfmodaliteiten.