Gespreksavonden: Oekraïne, grensland?

(07-02-2023) De Humanities Academie van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte organiseert in samenwerking met de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie in februari en maart vier gespreksavonden rond Oekraïne.

Journalisten zoals Jan Balliauw, Marijn Trio en Corry Hancké beantwoorden de meest prangende vragen over de oorlog in Oekraïne. Ook verschillende academici van de UGent en andere universiteiten nemen deel aan het debat. We luisteren naar specialisten op het terrein, zoals wondzorgspecialist Ihor Vitenko, die met zijn Ukraine Mission of Ihor Vitenko steun biedt aan ziekenhuizen in Oekraïne. We geven ook het woord aan de Oekraïners zelf - via getuigenissen - en nemen ruim de tijd voor interactie met het publiek.

  Gespreksavonden Oekraïne

  Focus op een welbepaald thema per avond

  De gesprekken worden gemodereerd door Oost-Europakenner Johan de Boose, alumnus van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte en curator van de Humanities Academie. Elke gespreksavond focust op een welbepaald thema.

  Waar staan we nu, na één jaar oorlog?

  De "speciale operatie" zou maar een paar tientallen uren duren, maar duurt nu al twaalf maanden. Is dit nog houdbaar? Wat moeten wij doen? Wat kunnen we doen? Heeft het überhaupt zin om iets te doen? Wordt het niet alleen maar erger? Op dinsdag 14 februari nodigen we volgende sprekers uit om deze en andere vragen te beantwoorden: Robrecht Declercq (UGent), Corry Hancké (De Standaard), Koen Schoors (UGent), Ihor Vitenko (wondzorgexpert, Ukraine Mission of Ihor Vitenko).

  Heeft cancelcultuur zin?

  Moeten we "alles" wat Russisch is verbannen? Hoe moeten we omgaan met de identiteit van Russischtalige Oekraïners? Moeten we ook Russische vluchtelingen helpen? Steven Derix (NRC), Annemarie Gielen (Pax Christi), Gena Kagermanov (fotograaf, auteur) en Aleksandr Skorobogatov (auteur) buigen zich over deze kwestie op 28 februari.

  Welke rol kunnen wij spelen?

  We vragen Marc Jansen (Universiteit van Amsterdam, auteur), Olaf Koens (RTL Nieuws), Ellen Rutten (Universiteit van Amsterdam, mede-oprichter UNE), Marijn Trio (VRT) en Peter Vermeersch (KU Leuven) welke rol wij kunnen spelen. Wij, (gevluchte) academici, intellectuelen, kunstenaars, … . Bespreken we niet alles vanuit een ivoren toren? Kunnen we meer doen dan debatten organiseren?

  Wat zijn de vooruitzichten?

  Is er kans op een onderhandelde oplossing? Is er überhaupt kans op vrede? Hoe erg zal de nasleep en de frustratie zijn voor alle partijen? Hoe erg kan het nog worden voor Europa? We vragen het op 28 maart aan Jan Balliauw (VRT), Koert Debeuf (VUB), Moniek de Jong (UGent) en Oleksiy Yudin (UGent).

  Praktisch

  Praktisch

  • Dinsdag 14 februari, 28 februari, 14 maart en 28 maart: telkens van 19u30-21u30
  • Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent
  • Inschrijven via humanitiesacademie.ugent.be

  Meer info:

  • Deze avonden kaderen in het jaarthema van de Humanities Academie, die dit jaar haar focus op Oekraïne richt.
  • Inaugurale rede van curator Johan de Boose tijdens de openingsavond van de Humanities Academie, gepubliceerd in De Standaard , 8 oktober 2022.
  • Bekijk ons volledige aanbod rond Oekraïne.
  • Bekijk de leeslijst (fictie en non-fictie) die we opstelden in samenwerking met Bibliotheek De Krook.
  • Deze gespreksavonden zijn een initiatief van Humanities Academie, de opleiding Oost-Europese talen en culturen en de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie in samenwerking met Avansa regio Gent, Bibliotheek De KrookdeBuren, Academy for Political and Social Sciences en FEB Academy.