Symposium Stefan Zweig

(01-02-2022) Op 10 februari organiseert de vakgroep Vertalen, tolken en communicatie een symposium over de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig. Op 22 februari 2022 is het nl. tachtig jaar geleden dat Zweig overleed.

‘Het kleine land tussen de talen: Stefan Zweig in België’

Het symposium is een initiatief van Els Snick, docente Duits, en Birger Vanwesenbeeck van de Fredonia State University. De lezingen gaan over Stefan Zweigs relatie met Belgische schrijvers en kunstenaars Emile Verhaeren, Frans Masereel en Léon Spilliaert en Stefan Zweig als vertaler en in vertaling.

De studiedag wordt officieel geopend door burgemeester Mathias De Clercq en wordt afgesloten met een lezing door Geert Mak: ‘Het Europa van Stefan Zweig’.

Prof. Snick bundelde reportages die Stefan Zweig tussen 1904 en 1928 over de Belgische steden Oostende, Brugge, Luik, Leuven, Antwerpen en Ieper heeft geschreven. Het boek ‘Het land tussen de talen. Reportages uit België’, dat zopas bij uitgeverij Van Oorschot is verschenen, werd geïllustreerd door Koen Broucke en van een nawoord voorzien door Piet Chielens (In Flanders Fields Museum).

Samen met masterstudenten Vertalen vertaalde Els Snick ook de novelle ‘Die Wunder des Lebens’ van Zweig, die zich afspeelt in het Antwerpen van de 16de eeuw. Dat boek verschijnt eind mei bij uitgeverij Vrijdag onder de titel 'De wonderen van het leven'. Els Snick is tevens de initiatiefnemer van een tentoonstelling over Stefan Zweig en zijn vriendschap met Frans Masereel, die opent op 1 april in het AMSAB-ISG in Gent.  

 

Praktisch

  • Donderdag 10 februari 2022 van 10u tot 18u
  • Het is mogelijk om de volledige studiedag bij te wonen, of één sessie te kiezen.
  • Meer informatie en inschrijven via de website van de Humanities Academie.

Contact

Els Snick

els.snick@ugent.be

0473678266