VACATURE - Onderzoeker (100%) met bijzondere interesse in Artificiële Intelligentie en AI-maturiteit in organisaties en bedrijven
(15-05-2025) Uiterste inschrijvingsdatum: 15 juni 2025
In het kader van het Vlaams beleidsplan voor Artificiële Intelligentie werd een Kenniscentrum rond Data & Maatschappij (KDM) opgericht. Het KDM volgt internationale beleidsontwikkelingen en toonaangevend onderzoek op de voet en vertaalt dit naar de Vlaamse sector. Het staat diverse belanghebbenden (zoals beleidsmakers en bedrijven) bij met praktische adviezen en treedt met hen in dialoog via publieke evenementen om een visie voor Vlaanderen te ontwikkelen. Het is de plaats waar binnen- en buitenlandse experts kennis delen en een toonaangevende stem worden in het debat over maatschappelijk verantwoorde ontwikkeling van artificiële intelligentie in Vlaanderen (zie voor meer informatie: https://data-en-maatschappij.ai/).
Onze onderzoeksgroep, één van de drie kerngroepen binnen het Kenniscentrum, speelt een centrale rol in het monitoren van de adoptie en maturiteit van AI binnen organisaties en bedrijven. Waar AI enkele jaren geleden nog grotendeels onbekend terrein was, is het vandaag niet meer weg te denken uit onze samenleving. De toepassingen nemen snel toe in aantal én diversiteit. In vrijwel elke sector is AI inmiddels alomtegenwoordig – de speeltijd is voorbij. Toch worstelen veel sectoren nog met de vraag hoe ze AI op een verantwoorde manier kunnen implementeren, in lijn met hun capaciteiten, waarden en de bredere (organisatie)cultuur. Daarom zijn we op zoek naar een onderzoeker die mee wil werken aan onderzoek naar de drempels en uitdagingen die organisaties en bedrijven ervaren bij het invoeren van AI. Daarnaast zal je bijdragen aan de ontwikkeling van een self-monitoring tool die organisaties en bedrijven in staat stelt om zichzelf te evalueren, en AI op een ethisch, maatschappelijk en juridisch verantwoorde manier te integreren in hun werking.
Inhoud van de functie
Je zal in dit project ingeschakeld worden als onderzoeker. Je ontwikkelt een theoretisch kader, voert studies uit, schrijft wetenschappelijke artikelen en gaat in overleg met bestaande initiatieven en stakeholders. Simultaan werk je ook aan een doctoraat op dit thema. Tot slot, neem je deel aan de dagelijkse werking van onze onderzoeksgroep en de vakgroep Communicatiewetenschappen.
Jouw profiel
- Je hebt een universitair masterdiploma in Communicatiewetenschappen. Andere masteropleidingen in de sociale wetenschappen komen eveneens in aanmerking (bv. Sociologie, Psychologie) indien je voldoende kennis van het onderzoeksdomein en relevante onderzoekservaring hebt, bijvoorbeeld in het kader van een masterproef. Ook laatstejaarsstudenten kunnen kandideren.
- Je bent een excellente en gemotiveerde onderzoeker met een sterk analytisch vermogen.
- Je bent in staat om zelfstandig een onderzoeksproject op te volgen en in overleg bij te sturen.
- Je hebt kennis van en ervaring met kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden.
- Je hebt een grondige kennis van het Nederlands en Engels (gesproken en geschreven taalvaardigheden).
- Je bent in staat om academische en praktische kennis te combineren en te valideren.
- Je bent communicatief en kan goed in teamverband werken, en toont tegelijkertijd een grote mate van creativiteit, zelfstandigheid en zin voor initiatief.
Ons aanbod
- Een voltijdse doctoraatsbeurs voor een periode van maximaal vier jaar. Je krijgt een eerste contract van een jaar aangeboden, gevolgd door een evaluatie. Als die evaluatie gunstig is, wordt het contract verlengd met nog drie jaar.
- Je aanstelling kan ten vroegste starten op 1 september 2025.
- Je voltijdse maandelijkse beurs wordt berekend volgens de arbeidsvoorwaarden voor doctoraatsbursalen. Meer informatie over de salarisschalen van de UGent vind je op https://www.ugent.be/nl/vacatures/salarisschalen.
- Je geniet enkele voordelen die de Universiteit Gent aanbiedt (zoals een ruim opleidingsaanbod, terugbetaling van je woon-werkverkeer met openbaar vervoer en ecocheques). Voor een volledig overzicht van de personeelsvoordelen aan de UGent, zie http://www.ugent.be/nl/vacatures/personeelsvoordelen.htm.
- Je doet onderzoek naar een maatschappelijk uiterst relevant en actueel thema onder begeleiding van Prof. dr. Ralf De Wolf.
- Je komt terecht in een constructieve werkomgeving die volop kansen biedt om je verder te ontplooien en bij te scholen, door onder meer het kunnen volgen van cursussen bij de Doctoral Schools.
- Je werkt in hartje Gent in het gebouw ‘De Krook’, een plek waar kennis, creativiteit en ondernemen centraal staan.
Interesse?
Sollicitaties dienen uiterlijk op 15 juni 2025 via e-mail verstuurd te worden naar jobs.mict@ugent.be
Concreet verwachten we:
- Een motivatiebrief
- Een uitgebreide CV
- Een kopie van je diploma’s
- Een scan van de individuele studieresultaten voor alle studiejaren
- Een document waaruit je schrijfvaardigheid blijkt (bvb. een paper, een scriptie)
Voor bijkomende informatie over het project kunt u contact opnemen met promotor Ralf De Wolf (ralf.dewolf@ugent.be)