VACATURE - Doctoraatsbursaal: Artificiële Intelligentie in het publieke domein. Een onderzoek naar privacy, surveillance en normen in data-gedreven technologie

(08-06-2023) Solliciteren kan uiterlijk tot 30 juni 2023 (23:59 Brussels time)

Aan de vakgroep Communicatiewetenschappen en de imec onderzoeksgroep voor Media, Innovatie en Communicatietechnologieën van de Universiteit Gent is volgende voltijdse functie (m/v/x) vacant: Doctoraatsbursaal “Artificiële Intelligentie in het publieke domein. Een onderzoek naar privacy, surveillance en normen in data-gedreven technologie.”

Over het project

Artificiële intelligentie blijft voor veel Vlamingen een onbekende. Omdat AI al te vaak in een generieke omgeving wordt voorgesteld, richten we ons op het monitoren van de attitudes, percepties en vertrouwen van de Vlaming in specifieke data-gedreven toepassingen en AI. In 2023 zullen we ons focussen op data-gedreven toepassingen in het publieke domein. In een publieke context bewegen gebeurt veelal niet onopgemerkt. ANPR-camera’s op autosnelwegen kunnen wagens detecteren waarvan de eigenaar een verkeersboete nog niet heeft betaald. Andere slimme camera's kunnen gsm-gebruik achter het stuur detecteren. Nog andere systemen maken gebruik van gezichtsherkenning om ergens toegang te kunnen verkrijgen (bv. bij de reservatie van een padelterrein). Overheden, politiediensten, private ondernemingen en particulieren experimenteren met data-gedreven technologieën voor allerhande doeleinden. In overleg met bestaande initiatieven en stakeholders, zal gepeild worden naar de stem van de Vlaamse burger omtrent data-gedreven toepassingen in het publieke domein.

Inhoud van de functie

Je zal in dit project ingeschakeld worden als onderzoeker. Je ontwikkelt een theoretisch kader, voert studies uit, schrijft wetenschappelijke artikelen en gaat in overleg met bestaande initiatieven en stakeholders. Tot slot, neem je deel aan de dagelijkse werking van de betrokken onderzoeksgroep (imec-mict-UGent) en de vakgroep Communicatiewetenschappen.

Jouw profiel

 • Je hebt een universitair masterdiploma in Communicatiewetenschappen. Andere masteropleidingen komen eveneens in aanmerking (bv. Sociologie) indien je voldoende kennis van het onderzoeksdomein en relevante onderzoekservaring hebt, bijvoorbeeld in het kader van een masterproef. Ook laatstejaarsstudenten kunnen kandideren.
 • Je bent een excellente en gemotiveerde onderzoeker met een sterk analytisch vermogen.
 • Je bent in staat om zelfstandig een onderzoeksproject op te volgen en in overleg bij te sturen.
 • Je hebt kennis van en ervaring met kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden.
 • Je hebt een grondige kennis van het Nederlands en Engels (gesproken en geschreven taalvaardigheden).
 • Je bent in staat om academische en praktische kennis te combineren en te valideren.
 • Je bent communicatief en kan goed in teamverband werken, en toont tegelijkertijd een grote mate van creativiteit, zelfstandigheid en zin voor initiatief.

Ons aanbod

 • Een voltijdse doctoraatsbeurs voor een periode van maximaal vier jaar. Je krijgt een eerste contract van een jaar aangeboden, gevolgd door een evaluatie. Als die evaluatie gunstig is, wordt het contract verlengd met nog drie jaar.
 • Je aanstelling kan ten vroegste starten op 16 augustus 2023.
 • Je voltijdse maandelijkse beurs wordt berekend volgens de arbeidsvoorwaarden voor doctoraatsbursalen. Meer informatie over de salarisschalen van de UGent vind je op https://www.ugent.be/nl/vacatures/salarisschalen.
 • Je geniet enkele voordelen die de Universiteit Gent aanbiedt (zoals een ruim opleidingsaanbod, terugbetaling van je woon-werkverkeer met openbaar vervoer en ecocheques). Voor een volledig overzicht van de personeelsvoordelen aan de UGent, zie http://www.ugent.be/nl/vacatures/personeelsvoordelen.htm.
 • Je doet onderzoek naar een maatschappelijk uiterst relevant en actueel thema onder begeleiding van Prof. dr. Ralf De Wolf.
 • Je komt terecht in een constructieve werkomgeving die volop kansen biedt om je verder te ontplooien en bij te scholen, door onder meer het kunnen volgen van cursussen bij de Doctoral Schools.
 • Je werkt in hartje Gent in het gebouw ‘De Krook’, een plek waar kennis, creativiteit en ondernemen centraal staan.

Interesse?

Sollicitaties dienen uiterlijk op 30 juni 2023 via e-mail verstuurd te worden naar jobs.mict@ugent.be

Concreet verwachten we:

 • Een motivatiebrief
 • Een uitgebreide CV
 • Een kopie van je diploma’s
 • Een scan van de individuele studieresultaten voor alle studiejaren
 • Een document waaruit je schrijfvaardigheid blijkt (bvb. een paper, een scriptie)
Voor bijkomende informatie over het project kunt u contact opnemen met promotor Ralf De Wolf (ralf.dewolf@ugent.be)

Meer informatie over de onderzoeksgroep imec-mict-UGent is te vinden op www.mict.be