VACATURE - Voltijds Data Engineer/Scientist in het kader van projectmatig onderzoek en de opvolging van lopende data-gedreven projecten

(07-07-2021) De imec onderzoeksgroep mict (media, innovatie & communicatietechnologieën) verbonden aan Universiteit Gent zoekt een voltijds data engineer/scientist in het kader van projectmatig onderzoek en de opvolging van lopende data-gedreven projecten.

De jongste jaren zetten we steeds meer in op computational social scienceshet beantwoorden van technologische en sociaal-maatschappelijke vraagstukken met behulp van sterk data-gedreven methodologieën. Deze evolutie gaat gepaard met een verschuiving naar nieuwe dataverzamelingsmethodes en -tools (bv. smartphone logging), en complexere data-architecturen. Omdat steeds meer onderzoekers gebruik maken van deze dataverzamelingsmethodes en -tools, groeit de nood aan een SPOC die de dataverzameling en -verwerking mee helpt in goeie banen te leiden (door vragen te beantwoorden, technische euvels mee te verhelpen, analytische ondersteuning te beiden, etc.). 

Je verantwoordelijkheden omvatten:

 • Management van een (of meerdere) data repositories (e.g., ElasticSearch).

Je maakt jezelf (indien nodig) vertrouwd met de architectuur, leert de taal spreken waarmee je met de server kan communiceren, en zoekt proactief naar manieren om die processen te stroomlijnen. Geen probleem als je niet vertrouwd bent met onze specifieke setup, maar ervaring met soortgelijke data-platformen is belangrijk.

 • Data science

Je staat paraat om snel momentane inzichten uit data te halen. Je draait er je hand niet voor om nieuwe functies te schrijven die je daarbij helpen (bv. om een theoretische variabele te operationaliseren in code). Bovendien is niet elke onderzoeker even vertrouwd met python of R. Je helpt hen door de grote hoeveelheid data te navigeren, door die te aggregeren tot een meer beheersbaar niveau. Bovendien heb je ervaring, of heel sterke interesse, in geavanceerdere methodes (zoals het toepassen van machine learning).

 • Aanmaken en onderhouden van documentatie

Zoals iedereen met affiniteit voor programmeren, weet je dat er altijd manieren zijn om je leven makkelijker te maken (tools, packages, visualisaties, custom data pipelines, etc.). Aan de titel van het bekende boek: automate the boring stuff, voeg jij toe: document the automated stuff. Je zet je clevere aanpak uiteen in een documentje, zodat je collega’s daarvan kunnen meegenieten! 

Profiel

 • Master/Bachelor (Toegepaste) Informatica, Bachelor NMCT, Bachelor Informatiemanagement en Multimedia/Data Analytics of gelijkwaardig.
 • Kennis van onderstaande is essentieel:

- Python (analyse, dashboarding, etc.)

- Databases (bvb. ElasticSearch, SQL)

- Basiskennis statistiek en data-analyse

 • Je bent boven alles leergierig en hebt een uitgesproken interesse in data science (inclusief machine learning) en data-architecturen
 • Je bent communicatief ingesteld, en bent een - durven we het zeggen? - echte teamplayer!
 • Je beschikt over goede schrijf- en presentatievaardigheden; zowel in het Nederlands als Engels
 • Je hebt een kritische ingesteldheid en bent steeds op zoek naar uitdagingen
 • Je neemt graag initiatief! We juichen eigen inbreng toe. Een dashboard gemaakt om vlotter onze smartphonedata te visualiseren? Fantastisch! Package (mee) geschreven om standaardoperaties efficiënter te laten verlopen? Bonuspunten! We voorzien ruimte om initiatief te nemen, waarbij je op elk moment verschillende klankborden zal kunnen raadplegen.
 • Pluspunten

- Kennis van R

- Kennis van andere programmeertalen: C, C#, C++, Java, …

- Ervaring met Linux-omgevingen

- Ervaring met cloud services (Azure, AWS, …)

- Ervaring met dashboarding tools (python, tableau, …)

- Kennis van de heilige web-drievuldigheid (html, js, css)

- …

Aanbod

 • Een heel gevarieerde en uitdagende job in een boeiende werkomgeving waarin je steeds op de hoogte bent van alle laatste technologische trends en tools. Waar je de mogelijkheid hebt om kennis te maken met nieuwe media - zoals VR en AR – als bijdrage aan lopend onderzoek of gewoon voor de lol, omdat het kan!
 • Een functie waarin je jouw creatieve, data-analytische en sociale vaardigheden verder kan ontplooien.
 • Je werkt in een jong en dynamisch interdisciplinair team, vol leuke mensen met uiteenlopende achtergronden (communicatiewetenschappers, psychologen, sociologen, ingenieurs, etc.) die na het werk soms eens samen iets gaan drinken.
 • Een aantrekkelijk marktconform loon aangevuld met talrijke (extralegale) voordelen (we werken in hartje Gent in De Krook, en we hebben kajaks!)

 

Hoe solliciteren?

Indien je geïnteresseerd bent, gelieve voor 23 augustus 2021 volgende documenten door te mailen naar jobs.mict@ugent.be:

 • Korte motivatie/sollicitatiebrief waarin je jezelf toetst aan het profiel
 • Uitgebreid CV

Meer informatie over de vacature? Contacteer Wouter Durnez (wouter.durnez@ugent.be)

Meer informatie over de onderzoeksgroep imec-mict-ugent is te vinden op http://www.mict.be.