Voorbije Tijdelijke Tentoonstellingen

Out of the Box

Op 6 oktober 2017 opent de tijdelijke tentoonstellingsreeks 'Out of the Box: een ontmoeting tussen wetenschap en stad'.

Vier Gentse culturele instellingen en hun publiek buigen zich over de objecten uit de academische collecties van de UGent en knopen er een gesprek mee aan. Op verschillende locaties wordt een deelaspect van wetenschap en wetenschapsbeoefening belicht via filosofische vraagstellingen in de vorm van installaties of een pop-uptentoonstelling.

Meer info

'Out of the Box' in De Krook

De tentoonstelling 'Out of the Box' krijgt een staartje in De Krook met een video-installatie, enkele bijzondere objecten en artistiek werk.

Om de 200ste verjaardag van de universiteit te vieren stuurde het Gents Universiteitsmuseum de voorbije maanden unieke collectiestukken naar vier Gentse cultuurhuizen. Out of hun vertrouwde Box. Wetenschappers en artiesten gingen in dialoog in verrassende installaties. Enkele van hen vertellen in een video-installatie in De Krook over 'hun' focus.

Dichter Peter Verhelst en morfoloog Marjan Doom (directeur Gents Universiteitsmuseum), vertellen over Leo, het skelet van de vinvis in de Sint-Baafskathedraal. Medisch filosoof en ethicus Ignaas Devisch geeft zijn kijk op de rol van een wetenschapsmuseum en het menselijk lichaam als museumobject. Wetenschapsfilosoof Maarten Van Dyck buigt zich over het mysterie van de tijd. Petra De Sutter, dokter en fertiliteitsspecialist van UZ Gent, stelt vragen bij 'de maakbare mens', robotica, ...

16 mei tot en met 15 augustus 2018

Bibliotheek De Krook

Van Heksenboter tot Duivelskak

Van 28 september 2017 tot 22 oktober 2017 kun je in de Plantentuin van de UGent de tentoonstelling 'Van Heksenboter tot Duivelskak' bezichtigen.

Ontdek de wereld van de slijmzwammen en maak kennis met Heksenboter, Duivelskak en Zilveren boomkussen. Het zijn enkele van de prachtige organismen die overal voorkomen maar slechts weinig gekend zijn. Ondanks de misleidende naam zijn het geen zwammen. Ze vermenigvuldigen zich door sporen en hebben vaak het uitzicht van een kwak slijm. Voor hun vermenigvuldiging maken ze mooie vruchtlichamen.

Meer info

Europalia Indonesië in Gent

Het Gentse Universiteitsmuseum plant een speurtocht door de wondere wereld van exotische gewassen in de Plantentuin en laat het publiek van 8 tot 22 oktober wetenswaardigheden ontdekken over de Indonesische flora. Indonesische studenten aan de Gentse Universiteit tonen hun passie voor hun studiegebied met een eigen presentatie.

De Etnografische Collectie is te gast in de Zebrastraat. De expo "Inspirerend Indonesië" (27 oktober- 12 november) toont rituele voorwerpen samen met jonge eigentijdse kunst. Elisabeth Ida Mulyani, Ada Van Hoorebeke, Jimmy Hendrickx en Dick van der Harst en Roy Villevoye verbeelden eigenzinnig hun beleving van een Indonesië dat ook geworteld is in inheemse tradities.

Meer info

Pushing the Boundaries

Van 3 oktober 2016 tot 31 mei 2017 liep in de Collectie voor de Geschiedenis van de Wetenschappen van de Universiteit Gent de tentoonstelling ‘Pushing the Boundaries - De Collectie Wright - Draper, een showcase voor landmeetkunde in extreme omstandigheden’. De tentoonstelling was een realisatie van de Gentse Universitaire Musea in samenwerking met de Vakgroep Geografie (Universiteit Gent).

"De werkzaamheden van landmeters omvatten veel meer dan enkel het uitvoeren van opmetingen voor wegenwerken of verbouwingen. Wereldwijd zijn er dagelijks landmeters bezig met het in kaart brengen van onze aardbol in al zijn natuurlijke en culturele diversiteit. Dat brengt hen naar alle uithoeken van de wereld, in de meest extreme omstandigheden, en dwingt hen steeds weer hun grenzen te verleggen.

Ook het landmeetkundig instrumentarium moest aangepast worden om te kunnen functioneren in deze extreme en uitermate diverse omstandigheden. De technologische evolutie van deze instrumenten ging hand in hand met de wetenschappelijke ontwikkelingen in diverse disciplines zoals natuurkunde, materiaalkunde, informatica, … De beschikbaarheid van nieuwe hightech-instrumenten resulteerde op zijn beurt dan weer in een versnelde vooruitgang binnen de landmeetkundige wetenschap. De ‘Wright - Draper Collection’ illustreert als geen ander deze wisselwerking tussen wetenschap en techniek gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw."

Meer info