Pushing the Boundaries

Van 3 oktober 2016 tot 31 mei 2017 liep in de Collectie voor de Geschiedenis van de Wetenschappen van de Universiteit Gent de tentoonstelling ‘Pushing the Boundaries - De Collectie Wright - Draper, een showcase voor landmeetkunde in extreme omstandigheden’. De tentoonstelling was een realisatie van de Gentse Universitaire Musea in samenwerking met de Vakgroep Geografie (Universiteit Gent).

"De werkzaamheden van landmeters omvatten veel meer dan enkel het uitvoeren van opmetingen voor wegenwerken of verbouwingen. Wereldwijd zijn er dagelijks landmeters bezig met het in kaart brengen van onze aardbol in al zijn natuurlijke en culturele diversiteit. Dat brengt hen naar alle uithoeken van de wereld, in de meest extreme omstandigheden, en dwingt hen steeds weer hun grenzen te verleggen.

Ook het landmeetkundig instrumentarium moest aangepast worden om te kunnen functioneren in deze extreme en uitermate diverse omstandigheden. De technologische evolutie van deze instrumenten ging hand in hand met de wetenschappelijke ontwikkelingen in diverse disciplines zoals natuurkunde, materiaalkunde, informatica, … De beschikbaarheid van nieuwe hightech-instrumenten resulteerde op zijn beurt dan weer in een versnelde vooruitgang binnen de landmeetkundige wetenschap. De ‘Wright - Draper Collection’ illustreert als geen ander deze wisselwerking tussen wetenschap en techniek gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw."

Meer info