Collectie Morfologie

De zevenduizend skeletten, afgietsels en plastinaten van het Museum Morfologie (MuMo) van de faculteit Diergeneeskunde vormen een wat macaber maar fascinerend zicht. Het MuMo is een buitenbeentje in de reeks academisch erfgoed. De collectie is jonger dan de andere collecties en ze verloor nog niets van haar primaire, didactische functie. In de loop van de voorbije 75 jaar werd aan de faculteit Diergeneeskunde een indrukwekkende verzameling morfologische museumpreparaten aangelegd. De preparaten worden dagelijks ingezet in het onderzoek en onderwijs van de faculteit Diergeneeskunde.

Deze collectie kwam tot stand als gevolg van wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening. Ze bestaat uit drie types preparaten: skeletten, afgietsels en plastinaten van dieren (honden, katten, paarden, runderen, exotische dieren). De objecten worden door de studenten diergeneeskunde intensief gebruikt tijdens hun studie van de morfologie.

Met de afgietseltechniek worden driedimensionale replica’s gemaakt van lichaamsholten (bv. de buikholte) en holle organen, zoals de bloedvaten. Daartoe wordt een kunsthars onder vloeibare vorm ingespoten. Wanneer het hars uitgehard is, worden de omgevende weefsels opgelost met sterke corrosieven (bijtende stoffen).

De plastinatietechniek is een recent ontwikkelde techniek om weefsels te conserveren. Hierbij wordt het water uit de weefsels vervangen door aceton, dat vervolgens zelf wordt vervangen door silicone. Na het uitharden van de silicone is het preparaat droog, elastisch en permanent houdbaar. De techniek werd op punt gesteld door de anatoom Gunther von Hagens in 1977, bekend van de reizende tentoonstelling Körperwelten. De anatomische preparaten van het MuMo zijn niet alleen nuttig en fascinerend, maar vaak ook zeer esthetisch. Dat geldt ook voor de afbeeldingen. De grens tussen wetenschappelijke tekeningen en kunst is altijd dun geweest: de anatomische schetsen van Da Vinci zijn wereldberoemd en in zeventiende en achttiende-eeuwse paardenboeken vind je prachtige houtsneden. Kunstenaars van alle tijden delen de fascinatie voor anatomie met het publiek. De collectie van het MuMo wordt dan ook vaak bezocht door kunstenaars.

Historiek van de collectie

Contact: