Demonstraties

Vacuüm in de ruimte

25 leerlingen | 1u30 | € 60

Interactieve demonstratie

Op aarde leven we binnen de aardatmosfeer die ons hele doen en laten bepaalt. Die laag bevat de zuurstof die we inademen, zorgt ervoor dat we met elkaar communiceren en laat de verschillende aggregatietoestanden van een stof toe. In de interstellaire ruimte is dat wel even anders, daar heerst het vacuüm of het luchtledige. In een laboratorium kunnen onderzoekers die lucht- ledige toestand
– met enige moeite – nabootsen. De leerlingen krijgen tijdens de workshop enkele demonstraties te zien: vacuümpomp met ballon, brandende kaars en marshmallows en de Maagdenburgse halve bollen. Verder onderzoeken de leerlingen de doorgang van licht door een vacuüm en koken ze water onder verminderde druk.

Doelgroep: tweede graad, secundair onderwijs (TSO / KSO / ASO)

Locatie: Campus Sterre (S30)

Reserveren

Geluid en resonantie

25 leerlingen | 1u30 | € 60

Interactieve demonstratie

Wat is geluid? Hoe plant het zich voort? Op welke manieren nemen mensen geluid waar? Wat betekenen begrippen zoals toonhoogte, frequentie, intensiteit en klankkleur? Hoe kunnen we die feitenkennis vertalen naar een beter bespelen van muziekinstrumenten? De leerlingen laten verschillende voorwerpen trillen: snaren, staven, luchtkolommen, platen en vliezen. Tijdens een vergelijkend onderzoek is resonantie een sleutelbegrip. Met behulp van Chladni-figuren visualiseren de deelnemers geluidsgolven.

Doelgroep: Secundair onderwijs (TSO / KSO / ASO) tweede en derde graad

Locatie: Campus Sterre (S30)

Reserveren

Fysica en chemie in de keuken

25 leerlingen | 1u30 | € 60

Interactieve demonstratie

In de keuken is ‘warmteoverdracht’ een sleutelbegrip. Door gebruik te maken van de warmte die opgewekt wordt door bv. een inductiekookplaat of een microgolfoven kunnen mensen voedsel garen. Hoe de productie en de overdracht van warmte precies verloopt, komen de leerlingen tijdens deze workshop te weten. Al gauw zal duidelijk worden dat fysica en chemie niet weg te denken zijn uit de keuken. Als toetje maken de leerlingen kennis met de verfrissende eigenschappen van vloeibare stikstof door er zelf een lekker roomijsje mee te maken.

Doelgroep: Secundair onderwijs (TSO / KSO / ASO) tweede graad

Locatie: Campus Sterre (S30) 

Reserveren