Middelbaar Onderwijs 2de Graad

Maak je eigen microscoop

20 leerlingen | 2u | € 75

Workshop

In het spoor van de 17de-eeuwse onderzoeker Antoni Van Leeuwenhoek maken leerlingen een eigen microscoop m.b.v. een glazen pipet en bunsenbrander. Hiermee onderzoeken ze de cellen van planten. Nadien bestuderen leerlingen de verschillende microscopen in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen. Op die manier ontdekken ze de relatie tussen technische vernieuwing en wetenschappelijke ontdekkingen en vergaren ze inzicht in de verhouding tussen wetenschap en maatschappij.

Doelgroep: Secundair onderwijs (BSO / TSO / KSO / ASO) eerste, tweede graad

Locatie: 
Plantentuin

Reserveren

Vijverwriemels

20 leerlingen | 1u | € 60

Workshop

De leerlingen proberen het dierlijke leven in ogenschijnlijk ‘leeg’ vijverwater te herkennen. Vijver- of beekwater dat op het eerste gezicht leeg en levenloos schijnt, bevat enorm veel leven. We laten de kinderen allerlei vijverwriemelbeestjes determineren (= zoeken naar hun naam). De kinderen mogen zelf een schep beek- of vijverwater van thuis meebrengen. Of ze nemen samen met de conservator een staal uit de vijver van de Plantentuin. In het museum bekijken we dan met een binoculaire loep of microscoop de diertjes die in het water te vinden zijn. We proberen de dieren te determineren (op soortnaam brengen) aan de hand van sleutels.

Doelgroep: Basisonderwijs en secundair onderwijs: 1ste en 2de graad. Het niveau wordt aangepast aan de doelgroep.

Periode: In onderling overleg


Locatie: Campus Ledeganck

Systematiek van de planten

20 leerlingen | 2u | € 50

Workshop

In het laboratorium onderzoeken de leerlingen de belangrijkste kenmerken van mossen, varenachtigen, naaktzadigen en bloemplanten. Zo bepalen ze evolutionaire verwantschappen tussen deze plantengroepen. Door de bloemplanten verder te bestuderen, leren ze de verschillen kennen tussen basale bloemplanten, éénzaadlobbigen en tweezaadlobbigen. Tijdens een aansluitende rondleiding observeren leerlingen vertegenwoordigers van de diverse plantengroepen zoals de boomvaren, vanilleplant, kaneelboom of Cycas.

Doelgroep: Tweede graad secundair onderwijs

Locatie: plantentuin

Reserveren

Fotosynthese: zonder licht geen leven

20 leerlingen | 2u | € 75

Workshop

In het laboratorium van de plantentuin onderzoeken leerlingen zelfstandig het fotosyntheseproces bij planten. Op basis van plantenmateriaal uit de plantentuin onderzoeken de jongeren het belang van licht bij fotosynthese en de productie van zuurstofgas. Ook de aanwezigheid van huidmondjes en de productie van zetmeel in groene bladeren wordt blootgelegd.

Doelgroep: Eerste en tweede graad secundair onderwijs

Locatie: Plantentuin

Reserveren

Biomoleculen en voeding

20 leerlingen | 2u | € 50

Workshop

Ons voedsel is opgebouwd uit verschillende biomoleculen: suikers, eiwitten, vetten, … In deze workshop ontdekken de leerlingen een patroon in de bouw van de belangrijkste biomoleculen door het maken van modellen met eenvoudige materialen.

Doelgroep: tweede en derde graad secundair onderwijs

Locatie: plantentuin

Reserveren

Biologische strijders

20 leerlingen | 2u | € 50

Workshop

In de plantentuin worden plaagdieren zoals bladluizen en witte vliegen bestreden met roofinsecten. Deze duurzame aanpak vermindert de nood aan pesticiden. In deze workshop zoeken leerlingen plaagdieren in de botanische tuin. Ze onderzoeken deze organismen en de roofinsecten onder de binoculair en leggen de verschillende ecologische relaties in de plantentuin bloot. Zo ontdekken leerlingen het belang van biologische bestrijding voor een duurzame omgang met het milieu.

Doelgroep: tweede graad secundair

Locatie: Plantentuin

Reserveren